Барселона спря Байер Леверкузен за 1/8финалите на Шампионската лига, след като стигна до 1:1 на „БайАрена“. 

Двубоят бе без значение за каталунците, които вече си бяха осигурили първото място в групата, но за домакините той бе от голямо значение. 

Въпреки че доминираха, германците така и не успяха да стигнат до триумфа, отчитайки се с някои много сериозни пропуски. Вратарят Тер Стеген също се отчете с редица спасявания. 

В резултат те остават трети в групата с 6 точки, колкото има и Рома след 0:0 с БАТЕ. Италианците обаче са втори заради по-добър баланс в преките мачове с Байер и ще играят на елиминациите.  

В състава на Барса Лео Меси стартира, но Луис Суарес бе оставен на пейката. Мунир и Сандро бяха другите двама в атаката на отбора. Формацията на домакините също бе атакуваща с Хавиер Ернандес - Чичарито в предни позиции. 

Още в 3-ата минута Чалханоулу проби и макар и да бе далеч и встрани от вратата на съперника, реши да стреля, като прати топката към далечния ъгъл, но тя премина близо до целта. 

Гостите започнаха спокойно, след като мачът бе без значение за тях. В 9-ата минута Бартра блокира в последния момент Белараби и така предотврати опасността. Последва спасяване на Тер Стеген след свободен удар на Чалханоулу. 

Аспирините играеха по-активно, но в 20-ата минута Барса удари. Ракитич даде перфектен пас за Меси, който изведен сам срещу Лено, нямаше проблеми да го заобиколи и да вкара. 

Радостта на каталунците обаче бе кратка. Малко по-късно Ернандес получи отлично в наказателното поле и докато гостите се усетят, мексиканецът стреля неспасяемо в далечния ъгъл, без Тер Стеген да може да реагира. 

След това мачът продължи да се развива по начина отпреди головете и отново Байер бе по-активният тим, но без да създава сериозни положения. Отбраната на Барса действаше спокойно. 

В 39-ата минута обаче, каталунците едва не се самоубиха. Тер Стеген реши да комбинира със защитник вместо да изрита силно напред. Домакините отнеха и Чалханоолу опита да изненада германския вратар, но стреля твърде близо до него и стражът се справи. 

Малко след паузата Леверкузен пропусна отличен шанс да поведе. След контра Адриано отклони топката на пътя на Чалханоолу, който бе на чиста позиция, но някак си стреля покрай вратата. Малко след това пак той бе точен, но без да затрудни Тер Стеген. 

Германците започнаха да доминират все по-сериозно и в 58-ата минута отново Чалханоолу получи шанс, но прати полуволето си във вратаря. Малко по-късно нова грешка на Алба даде възможност на Ернандес да изведе Белараби сам срещу Тер Стеген, но вратарят направи отлично спасяване. 

В средата на полувремето Барса можеше да остане и с човек по-малко заради грубо нарушение на Бартра, който вече имаше жълт картон, но реферът пожали бранителя. 

В 81-ата минута Байер пропиля нова златна възможност. Кампл изведе влезлия от пейката Кислинг и се създаде ситуация трима на един. Вместо да подаде обаче, нападателят реши да стреля и го направи неточно, пропускайки отличния шанс. 

В края Крамер стреля неточно, а в добавеното време Тер Стеген разочарова Ернандес, показвайки страхотен рефлекс и отлонявайки топката при удар в близкия ъгъл, за да запази в крайна сметка равенството.   

Байер Леверкузен – Барселона    1:1

0:1    Меси 20 1:1    Ернандес 23

Байер Леверкузен: Лено, Хилберт, Та, Топрак, Вендел, Крамер (90 Пападопулос), Кампл, Белараби, Чалханоолу (79 Бранд), Мехмеди (70 Кислинг), Ернандес Барселона: Тер Стеген, Адриано, Бартра, Вермаелен, Алба (74 Камара), Ракитич, Сампур, Каптум (62 Гумбау), Меси, Мунир, Сандро