Барселона се измъчи сериозно, но все пак стигна до първата си победа в групите на Шампионската лига, след като надви с 2:1 Байер Леверкузен. 

Без Лео Меси каталунците не бяха убедителни и гостуващият тим дълго време водеше в резултата преди в крайна сметка с два гола за 3 минути в края, хората на Луис Енрике да стигнат до успеха. 

Германците могат да съжаляват, защото имаха доста добри положения и като цяло се бранеха изключително организирано, но си тръгнаха с празни ръце от „Камп Ноу“. Все пак те остават с 3 точки в актива си, докато Барса вече има 4 и е на първо място в предварителната група. 

В състава на домакините Сандро бе сред титулярите на мястото на Меси в атака. Жери Матьо пък действаше като ляв бек. За гостите имаше 4 промени от последния им шампионатен сблъсък срещу Вердер, но още от началото се видя, че те са дошли да преследват победата. 

Във 2-ата минута Белараби се справи с Пике до аутлинията и подаде към близката греда, където Хавиер Ернандес засече, но Тер Стеген показа добър рефлекс и изби. Пресата на германците обаче им вършеше отлична работа. 

В 6-ата минута Барса намери празно пространство и Иниеста центрира към Ракитич, който стреля с глава, но Лено не бе затруднен особено, тъй като изстрела бе съвсем близо до него. Малко след това и Сандро опита късмета си, но пак Лено се справи. 

Липсата на Меси за домакините се усещаше именно в моментите, в които играта не тима не вървеше и просто не се виждаше човек, който да поеме отговорност. При контра в 19-ата минута Кампл стреля много опасно, но покрай вратата. 

Така се стигна до 22-ата минута, когато Аспирините поведоха. Чалханоглу изпълни корнер, като прати топката във вратарското поле, където Пападопулос се извиси и отклони с глава в мрежата за 0:1. 

Попадението притести още повече каталунците, които в следващите минути не успяха да стигнат до добри ситуации, докато техният съперник се чувстваше все по-уверен. Все пак в 39-ата минута при едно положение Неймар потърси далечния ъгъл, като се получи рикошет и топката срещна гредата, след което Пападопулос блокира опита на Сандро за добавка. 

Последва ситуация и пред Ратикич, който трябваше да се справи много по-добре, когато остана свободен и стреля, но Лено успя да се справи и така паузата дойде при аванс за Байер. 

След паузата положението на терена не се промени особено, като Барса привидно доминираше, но германците бяха добре подредени и не пропускаха шанс да нападат. Така в 50-ата минута Чичарито пропусна чисто ситуацията, когато стреля над вратата след пас на Белараби. 

Сандро и Иниеста не бяха точни при опасни удари за домакините, като лошата новина за домакините бе, че последният получи контузия и трябваше да напусне в 60-ата минута. 

Все пак Барса не спираше да напада, като на няколко пъти удари на домакините бяха блокирани. Луис Енрике направи и трите си смени, както и някои вътрешни размествания и в крайна сметка това даде резултат. 

В 80-ата минута Жорди Алба остана свободен отляво, като подаде пред вратата, където Мунир засече, вратарят Лено не успя да улови и Сержи Роберто се плъзна по тревата, за да бутне топката в мрежата. 

И докато гостите се чудеха какво става, изведнъж се оказаха в ролята на доготващи. Мунир проби отдясно и привлече трима съперници към себе си, след което отклони към Суарес и той с прекрасен удар в горния ляв ъгъл препари вратаря за 2:1. 

В оставащото време гостите нямаха сили за втори гол, докато при една ситуация Мунир пропусна да гарантира всичко, след като стреля неточно оставен непокрит. Така или иначе обаче, триумфът бе за европейския клубен шампион. 

Барселона – Байел Л    2:1

0:1    Пападопулос 22 1:1    Сержи Роберто 80 2:1    Суарес 82

Барселона: Тер Стеген, Дани Алвес, Пике, Масчерано, Матьо, Ракитич (72 Сержи Роберто), Бускетс, Иниеста (60 Алба), Сандро (63 Мунир), Суарес, Неймар Байер Л: Лено, Донати, Та, Пападопулос, Вендел, Л. Бендер, Крамер, Кампл, Чалханоглу, Белараби (66 Бранд), Ернандес (55 Кислинг)