Доскорошният капитан на Барселона Шави даде последното си интервю като действащ футболист на "блаугранас" пред клубното списание. Футболният магьосни разкри, че е трябвало да си тръгне в посока Катар, използвайки еуфорията от триумфа на тима на всички фронтове.

"Вече казах каквото трябваше да кажа, по начина, по който исках да го кажа. Това беше мечтаното сбогуване заради отношението към мен от клуба, президента и съотборниците ми. Много съм щастлив от начина, по който се развиха нещата, защото нямаше как да искаме по-добър сценарий от този", каза Шави.

"Представете си, ако си бях тръгнал миналия сезон - без титли, без еуфория. Всички знаем, че когато Барса не печели, тук всички са гневни. Какво щяхме да направим - да разкараме дете футболисти... Представете си, ако се бях сбогувал с ядосани хора. А сега всички са в еуфория, хората са щастливи. Така се случи, че спечелихме титлата седмица по-рано и аз можех да се сбогувам у дома."

"Много съм доволен, че останах още една година и затова, че Субисарета, Луис Енрике и президентът Бартомеу ме убедиха да остана още един сезон. Знаех, че в един момент трябваше да си ходя, аз съм безкрайно упорит. Но те ме убедиха след 2-3 срещи да остана и аз съм много щастлив."

"Какво искам да запомня от изпращането ми? Всичко. Всички бяха там - президенти, бивши треньори, бивш съотборници, семейството ми, приятелите ми... Съпругата ми Нуриа беше там, родителите ми и братята ми, които бяха най-развълнувани. Гледам ги и емоцията ме завладява... Опитах се да се абстрахирам, но исках да им кажа толкова неща..."

"Сега започва нова част от живота му. Да имаш дете те кара да мислиш много. Сега отиваме в Катар с голяма част от семейството ми, а със съпругата ми ставаме родители в края на годината. Искаме да се насладим на тази нова част от живота ни. Наистина съм щастлив, че ще ставам баща."

"Моето семейство е много важно за мен. Това е най-голямото нещо, което имам. Гордея се с него, то е фантастично. Всички казват, че да имаш дете е най-голямото нещо на света. Не съм го усещал, но нямам търпение да се случи."

"Зная, че моите постижение със спечелените трофеи в Барселона евентуално могат да бъдат подобрени. навярно от Андрес Иниеста и Лео Меси. Те имат само по една титла по-малко от мен, така че още следващия сезон ще подобрят постижението ми. Но аз ще помня удоволствието от това да нося екипа на Барса. Това е клубът на моя живот, тук винаги съм бил щастлив."

"Бях късметлия да играя за Барса. Не оценявам кариерата си според броя на спечелените титли, а според това как съм се чувствал до своите съотборници, дали съм се забавлявал. Доволен съм и горд. дадох най-доброто от себе си. Не можех да искам повече. Когато бях младеж, изобщо не можех да си представя, че ще спечеля толкова много трофеи с Барса."

"Искам специално да благодаря на феновете, че направиха последния ми домакински мач толкова специален. Благодарен съм и в същото време изненадан, че толкова много хора ми благодарят. Спечелихме много, защото играхме наистина добър футбол. Щастлив съм, че всички заедно писахме историята на Барса. Благодаря ви", завърши Шави.