Капитанът на Барселона Шави е пред своя мач №750 с екипа на каталунския колос и по този повод футболният магьосник даде интервю пред официалната страница на клуба.

"Когато дебютирах за първия отбор бях едно 18-годишно наивно младо момче, но имах огромния късмет да бъда в най-добрия отбор в света. В Барса съм вече 25 години, 17 от които в първия отбор. това ме прави много горд", започна Шави.

"Много съм доволен, че миналата година не си тръгнах и че все още играя за първия отбор. Радвам се, че мога да бъда полезен на Барса. Като се върна назад във времето, се сещам за много изиграни мачове и уникални магически моменти с отбора на живота ми."

"Не съм предполагал, че ще се превърна в плеймейкър. Когато бях на 12-13 години ме пускаха като дефанзивен полузащитник, играех на поста, на който днес действа Серхио Бускетс."

"Франк Рийкард беше този, който промени позицията ми на терена. Той ми каза, че притежавам таланта да играя малко по-напред и че моите качества не са били забелязани до тогава."

"В самото начало не се чувствах добре като централен полузащитник и изобщо не предполагах, че ще изкарам най-добрите си години във футбола именно на този пост. Но това се случи. Аз се адаптирах и нашето поколение записа най-славните години в историята на Барселона."

"Най-забавните моменти в Барса... Бих казал всички. Да бъда в Барса е щастие за мен. Сега съм капитан на отбора и най-опитният футболист тук и аз се наслаждавам. Играя, отборът побеждава и това е най-важното."

"Радвал съм се като малко дете на последните 10 години, с изключение на онези, в които не спечелихме нищо. Много е важно този модел в клуба да се запази. Ние спечелихме всички тези титли с този стил на игра."

"Би било грешно Барса да промени стила си, да промени своето ДНК. Трябва да се борим за трофеи и да се стремим в края на всеки сезон да се борим за титлите. Според мен през този сезон Барса си върна своята идентичност."

"Пеп Гуардиола действаше инстинктивно на терена, но такъв беше и Луис Енрике. Като треньор Енрике е по-сдържан, но това е нормално. Да контролираш нещата извън игрището не е същото като да си вътре. И двамата имат своя характер и стил", добави Шави.

<div id="fb-root"></div><script>(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = "//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1";  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script><div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/fcbarcelona/posts/10153309355344305:0" data-width="466"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/fcbarcelona/posts/10153309355344305:0">Публикувай</a> от <a href="https://www.facebook.com/fcbarcelona">FC Barcelona</a>.</div></div>