Правенето на обрати се превърна в специалитет за Реал Мадрид. Хората на Карло Анчелоти го показаха за пореден път във вторник вечер, когато изоставаха с 0:2 от Борусия Дортмунд, но спечелиха с 5:2 през втората част след паметно представяне на Винисиус Жуниор и компания. Сега Белия балет отново трябва да осъществява обрат, но в класирането, където изостава с 3 точки от вечния враг Барселона преди първото издание на Ел Класико на „Сантяго Бернабеу”.

Кралския клуб се намира в невероятна серия от 42 поредни кръга без загуба в първенството на Испания (31-11-0) и може да изравни рекорда на Барса, който нарежда 43 последователни срещи без поражение в Ла Лига под ръководството на Ернесто Валверде в периода от 8 април 2017 г. до 13 май 2018 г, пише Тема спорт.

Не по-малко впечатляващо звучи и домакинската серия на мадридчани, които не са губили вкъщи от месец април 2023-та (33-7-0).

А за разлика от Ханзи Флик, който ще дебютира в Ел Класико, неговият опонент Карло Анчелоти вече е ветеран в дербито с 16 сблъсъка срещу Барселона. В тях е записал 9 победи и 7 загуби и забележете, че Ел Класико никога не е завършвало наравно, когато наставник на Белия балет е италианецът.

От състава на домакините ще липсват важни фигури като Карвахал, Тибо Куртоа и Родриго, а според мадридските медии контузията на бразилеца ще приближи Джуд Белингам повече до вратата на противника и той ще действа заедно с Килиан Мбапе и Винисиус, оформяйки атакуващото трио БМВ.

Доверие ще бъде гласувано и на Лукас Васкес, който влезе в ролята на трайно контузения Дани Карвахал. Новият титулярен десен бек на Реал вкара третия гол срещу Борусия Д през седмицата, а представянето му в Ел Класико на „Бернабеу“ през миналия сезон бе наистина паметно. Тогава Лукас Васкес изригна с гол, асистенция и изработена дузпа.

Новината в групата на Реал е завръщането на Браим Диас, който се контузи на 14 септември срещу Реал Сосиедад и пропусна 5 поредни кръга в първенството, но вече е напълно възстановен от своята травма.

Барселона има да си връща на Реал Мадрид заради загубите във всяко от последните 4 издания на Ел Класико (2:3 и 1:2 за първенство, 1:4 за Суперкупата и 0:4 за Суперкупата). Момчетата на Ханзи Флик затвърдиха силната си форма през седмицата, когато разгромиха Байерн с 4:1 в Шампионската лига, а в най-скорошните си 4 гостувания за първенство са вкарали 14 гола (3:0 над Алавес, 2:4 от Осасуна, 5:1 над Виляреал и 4:1 над Жирона).

Германският специалист обаче има да се бори с прокобата, че всеки от неговите петима предшественици начело на Барселона винаги е губил първото си Ел Класико срещу Реал. В това число влизат Луис Енрике, Ернесто Валверде, Кике Сетиен, Роналд Куман и Шави. Трябва да се върнем към 2013-а и аржентинеца Херардо Тата Мартино, за да намерим треньор на Барса, който е победил вечния враг още от първия опит (2:1). И ако Флик успее да стори същото, това ще означава 6 точки аванс и спечелено важно предимство в битката за титлата.

Снимка: БГНЕС