Реал Мадрид постигна 7-та си победа в Ла Лига този сезон - 2:1 като гост на Селта. Головете за “кралете” вкараха Килиан Мбапе (20) и Винисиус Жуниор (66), а между тях Вилиот Сведберг (51) беше изравнил.

С голяма заслуга за успеха на Реал обаче бяха Тибо Куртоа, който отрази няколко много опасни удара и резервата Лука Модрич, дал изящна асистенция за гола на Вини. Освен това Модрич (39 години и 40 дни) стана най-възрастният играч, участвал в официален мач за Реал, подобрявайки постижението на легендата Ференц Пушкаш.

С този успех Реал се изравни по точки с Барселона на върха в класирането. И двата тима имат по 24, но каталунците са с мач по-малко. Утре вечер посрещат у дома Севиля. Селта е на 10-то място с 13.

Следващата седмица ще бъде тежка за столичани. Във вторник Реал посреща Борусия Дортмунд в Шампионската лига, а в събота е домакин на Барселона в голямото дерби на испанския и европейския футбол.

Двубоят започна с грандиозен пропуск на домакините, след като още в 7-та минута при една мълниеносна контраатака Борха Иглесиас изведе сам срещу Тибо Куртоа Вилиот Сведберг. Шведът обаче не успя да намери очертанията на вратата с удара си по тревата.

Реал наглед владееше инициативата и в 21-та минута поведе в резултата. Фран Белтран опита да прати топката по диагонала напред, но вместо това Камавинга успя да я отклони към Килиан Мбапе. Нападателят стреля прецизно от 23 метра и не остави шансове на Гуаита - 1:0 за Реал. Това беше 6-ти гол на Мбапе в Ла Лига този сезон и общо 8 във всички турнири.

До края на полувремето пред Винисиус се откриха две възможности за удвояване на резултата. В първата бразилецът стреля неточно с глава от хубава позиция, а малко след това след индивидуален пробив стреля с левия си крак над гредата.

В началото на второто полувреме Джуд Белингам проби по лявото крило и влезе в наказателното поле. Ударът му по диагонала обаче мина покрай страничната греда.

Така се стигна до 52-та минута, когато Селта изгради перфектна атака. Бамба намери на крилото Оскар Мингеса, който центрира към точката на дузпата. Там беше Вилиот Сведберг, който успя да засече топката от въздуха и да остави на място Тибо Куртоа - 1:1.

Буквално в следващата атака Реал вкара втори гол, който обаче беше отменен заради засада. Белингам се забави малко с подаването си към Мбапе, който изскочи за защитата на домакините. Французинът пусна към Винисиус, който на празна врата реализира. Мбапе обаче беше в ситуация на засада и попадението не беше зачетено.

Малко след това Карл Старфелт бе на път да сгреши фатално като остави почти сам на точката на дузпата Мбапе. Фрацузинът стреля с левия си крак, но Манкийо направи отчаян шпагат и в крайна сметка успя да блокира удара му.

Треньорът на Реал Карло Анчелоти реши да промени някои неща в играта на тима си, като пусна в игра Лука Модрич на мястото на Федерико Валверде. Именно Модрич беше в основата на втория гол на столичани в 66-та минута. Хърватинът изведе изящно зад защитата на домакините Винисиус Жуниор и бразилецът с лекота успя да преодолее Гуаита за 2:1.

Селта се опита да реагира отново на изостарването си, но Мингеса и Бамба нямаха късмет пред гола. В 80-та минута Модрич пък блокира много опасен удар на Дуран. В добавеното време на срещата резервата Дувикас като по чудо не изравни резултата. След поредната хубава атака по дясното крило нападателят получи перфектна топка в наказателното поле. Дувикас обаче стреля покрай гредата. 

Селта - Реал Мадрид 1:2

0:1 Килиан Мбапе 20'

1:1 Вилиот Сведберг 51’

1:2 Винисиус Жуниор 66’

Селта: Гуаита, Манкийо (72 - Родригес), Старфелт, Алонсо, Мингеса, Белтран (87 - Д. Родригес), Сотело, Алварес, Бамба (79 - Дуран), Сведберг (72 - Гонсалес), Иглесиас (79 - Дувикас)

Реал Мадрид: Куртоа, Гарсия (70 - Менди), Рюдигер, Милитао, Васкес, Чуамени, Камавинга (63 - Родриго), Валверде (63 - Модрич), Белингам, Винисиус, Мбапе (82 - Себайос)