Светът на тениса беше в шок вчера, когато испанският играч Рафаел Надал обяви, че безпрецедентната му тенис кариера е приключила. След забележителна 20-годишна кариера в турнирите на  ATP, постигайки зашеметяващите 1080 победи и 92 титли, включително впечатляващите 22 победи в турнири от Големия шлем, олимпийско злато на сингъл от Пекин на двойки от Рио и четири трофея от Купа Дейвис, които му осигуриха върха място в световната ранглиста на ATP за 209 седмици, може би най-добрият испански спортист на всички времена обяви, че се оттегля.

Преди да се пенсионира, той планира отново да се състезава за националния отбор за Купа Дейвис и да участва в премиерния гала турнир в Рияд. След тези събития той ще обмисли бъдещето си и новите предизвикателства, които го очакват.  През предстоящия период е безспорно, че той изцяло ще се съсредоточи върху това да бъде отдаден баща на сина си Рафа, ще се отдаде на страстта си към голфа, ще се впусне в риболовни пътувания, ще наблюдава разширяването на своята тенис академия в Манакор и несъмнено ще покаже непоколебима подкрепа за Реал Мадрид от кралската ложа на стадион Сантяго Бернабеу.

На „Бернабеу“ той винаги получава ВИП отношение и седи близо до Флорентино Перес, най-известната фигура в испанския и европейския футбол. Въпреки че е на върха на силата си, Перес, който е на 77 години, няма да може да остане завинаги президент на най-големия футболен клуб в света. Това повдига въпроса кой ще го наследи, независимо дали след година, пет години или десет. Може ли Надал да наследи Перес начело на Реал Мадрид?

„Пенсионирането“ на Надал веднага предизвика дискусии относно потенциалната му кандидатура за президент на клуба, който подкрепя от детството си. Въпреки това, семейството на Надал исторически е било от фенове на Барселона, особено след като чичото на Рафа, Мигел игра в отбора в началото на 90-те. Дори братът на Мигел, Тони, който по-късно ще стане треньор на Рафаел, се опитва да запише младия си братовчед във футболната школа на Барселона и да го убеди да подкрепи "синьо-червения" отбор, но без успех.

„Ако ме попитате дали бих се вълнувал, ако стана президент на Реал Мадрид, разбира се, отговорът е да. Бих бил щастлив, но това не е в плановете ми за живот“, каза веднъж Рафа в интервю за „El Objectivo de La Sexta“ като бе все още активен тенисист. „Ако животът ме постави в това положение и всички условия са изпълнени, тогава бих го направил. Аз съм голям фен на Реал Мадрид“, добави той. Той също така даде да се разбере, че никога няма да бъде противник на настоящия президент Перес, като каза, че искрено се съмнява, че може да се справи по-добре.

Какви са изискванията, за да станете президент на Реал Мадрид? Един вече се случи по отношение на условията - Надал вече не е професионален тенисист. Второто условие неминуемо ще се случи – денят, в който Флорентино Перес реши да се пенсионира. Но какво да кажем за другите условия? Дали бившият тенисист, макар и един от най-добрите за всички времена, отговаря на изискванията да стане президент според Устава на клуба? Най-важното условие е кандидатът за президент да е испанец, изискване, което Надал изпълнява.

Друго условие е да има 20 години стаж като член на клуба. Не е ясно точно кога Рафа се присъединява към клуба, но не е невъзможно това условие да е изпълнено или скоро да бъде изпълнено. Третото условие е лично да осигури на клуба 15 процента от годишния бюджет от собствени средства, доколкото е възможно чрез инвестиции на бизнес партньори и спонсори, които осигурява. Сумата не е малка, но също така е трудно да се повярва, че Рафаел Надал не е способен на подобно нещо. Този сезон става въпрос за 141 милиона, като се има предвид, че бюджетът на Реал е 940 милиона евро. Надал едва ли би бил неспособен да изпълни това, като се има предвид дългият списък от неговите спонсори и бизнес партньори, които биха го последвали в това бизнес начинание.