С гол на Анхел Корея в 96-ата минута Атлетико Мадрид измъкна 1:1 от Реал в голямото столично дерби на Испания от 8-ия кръг на Ла Лига.

"Кралете" се виждаха победители на "Сивитас Метрополитано" след много битка и попадение на Едер Милитао в 64-ата минута, но изпуснаха трите точки в последните секунди.

Дербито беше белязано и от грозни сцени. Пет минути след гола на Реал, вратарят на гостите Тибо Куртоа беше замерян с предмети от трибуните, което накара главния съдия Матео Бускетс да прекъсне мача за 20 минути. Наложи се Диего Симеоне и Коке да укротяват крайните ултраси на Атлетико, които още преди дербито сипеха закани към "Кралете".

В крайна сметка срещата се доигра и завърши без победител. В класирането Реал е 2-ри с 18 точки, Атлетико е на 3-та позиция с 16 пункта. Лидерът Барселона има 21 т.


Треньорът на Атлетико Мадрид – Диего Симеоне, заложи на звездния си тризъбец в атака. В предни позиции действаха новите попъления Хулиан Алварес и  Александър Сьорлот, а малко зад тях беше Антоан Гризман. Капитанът Коке беше на пейката за сметка на Родриго де Пол.

В отсъствието на Килиан Мбапе, Карло Анчелоти се върна към състава от миналия сезон, с който спечели титлата на Испания и Шампионска лига. В атака бяха Винисиус Жуниор и Родриго, които се местиха към крилата, а от втора позиция в ролята на нападател действаше Джуд Белингам. Иначе мястото на Мбапе в титулярния състав зае ветеранът Лука Модрич.

Дербито беше много важно и за двата отбора. Реал трябваше да спечели на всяка цена, за да скъси дистанцията с лидера Барселона, който вчера изненадващо загуби с 2:4 визитата си на Осасуна. Срещата беше шанс за "дюшекчиите" да изместят "белите" от 2-то място.

И в Атлетико имаха повод за надежда. Именно хората на Диего Симеоне бяха нанесли единствената загуба на Реал до момента през 2024 година. Това стана през януари, при това след продължения – 4:2 за Купата на Краля. В останалите 35 мача във всички турнири, Реал записа 25 победи, въпреки че в серията по два пъти срещна Манчестър Сити и Байерн Мюнхен, но не загуби.

Важността на дербито се усети още в началото и напрежението витаеше из вуздъха на "Сивитас Метрополитано". Това рефлектира върху опасните положения, които през първото полувреме не бяха много.

Първото беше за Атлетико. В 10-ата минута Хулиан Алварес развинти Антонио Рюдигер и стреля от малък ъгъл, но Тибо Куртоа се беше пласирал перфектно и изби.  Реал отговори чрез Федерико Валверде. Уругвайският национал получи тънко подаване от Лука Модрид и отправи истински снаряд, но Ян Облак спаси.

После вратарят на "дюшекчиите" отрази шут на Джуд Белингам, а малко след това Облак изправи публиката на крака. Стражът показа хладнокръвие в наказателното поле и финтира пресиращия го Винисиус Жуниор. Този момент очаквано обра овациите от трибуните, на които феновете на Атлетико от доста време имат закачка с бразилската звезда на Реал.

След почивката развоят на дербито не се промени и звездните нападатели на двата отбора бяха зорко пазени, като Реал отново имаше лек превес при опасните положения. В 51-ата минута Родриго получи прецизно подаване и стреля, но на милиметри над напречната греда.

Така се стигна до 64-ата минута, когато "белите" поведоха. След заучено изпълнение на фаул, Модрич подаде към Винисиус. Той центрира, топката стигна до Едер Милитао. Защитникът овладя и отправи мощен шут, с който откри резултата – 1:0!

Пет минути по-късно главният съдия Матео Бускетс прекъсна мача, след като обстановката по трибуните се нагнети и залетяха предмети към Куртоа. Наложи се Диего Симеоне да укротява крайните ултраси на Атлетико, които бяха нахлузили маски и бяха готови да влязат на терена.

След двайсетина минути сблъскът беше подновен. В 82-ата минута Атлетико беше близо до изравняване, след като Самуел Лино стреля фронтално срещу вратата, но Куртоа с феноменална намеса спаси. Дълбоко в добавеното време Анхел Корея се измъкна от засадата и оформи крайното 1:1!

Атлетико Мадрид – Реал Мадрид 1:1

Голмайстор: 0:1 Милитао (64), 1:1 Корея (90+6)

Атлетико Мадрид: Облак, Хименес, Молина, Рейнилдо, Льо Норман, Галахър, Де Пол, Йоренте, Гризман, Сьорлот, Алварес
Треньор: Диего Симеоне

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Рюдигер, Милитао, Менди, Валверде, Чуамени, Модрич, Белингам, Винисиус, Родриго
Треньор: Карло Анчелоти

Стадион: "Сивитас Метрополитано"
Съдия: Матео Бускетс

Снимки: БГНЕС