Винисиус се издирва. Неговата искра, усмивка и радост. На футболиста, който разнищва защити и решава мачове. Този, който през миналия сезон, въпреки че получи две контузии (и пропусна 11 мача), успя да вкара 24 гола и даде 11 асистенции, надминавайки статистиката на Белингам. Търси се лидерът на Реал Мадрид и Бразилия. Играчът, който в момента води в анкетите, за да спечели „Златната топка“ на 28 октомври. И неговият упадък започва да бъде колкото безспорен, толкова и тревожен. Винисиус не е Винисиус.

През този сезон бразилецът изигра седем мача: срещу Аталанта за Суперкупата на Европа, 4 срещи в Ла Лига (срещу Майорка, Валядолид, Лас Палмас и Бетис) и двата скорошни двубоя на Бразилия (срещу Еквадор и Парагвай). В тях той успя да вкара само един гол, и то от дузпа на „Сон Моис“…

Коефициентът му за точност на ударите падна драстично. От почти 25% (всеки четвърти попадаше в целта) се срина на 9% (един от 10). Винисиус създава по-малко опасности, изглежда по-малко напорист и най-лошото е, че става по-незабележим. Това при Вини е тревожно.

„Не можеш да играеш само заради името си“, написа „О Глобо“ след загубата на Бразилия срещу Парагвай (0:1). Винисиус не успя да наклони везните в Асунсион, докато Родриго се представи далеч по-добре.

„Реал Мадрид никога няма да има проблем с головете“, каза Анчелоти и в тази насока усещането е, че самият Винисиус също ще намери барута. Това е просто въпрос на време. Но усещанията са по-смущаващи, не личи да се забавлява на терена както преди, нито с онази ирационална дързост, която го характеризираше толкова много.

Което предизвиква брожение в Мадрид. В клуба има усещането, че предложението от Саудитска Арабия (350 милиона евро заплата и посланик на Световното първенство през 2034 г.) го е разфокусирало. Е, това е нещо, което се управлява само от играча и неговата среда. В нито един момент Реал Мадрид не е получил официално предложение. Това е нещо, което е стигнало до него от името на други.

Бразилецът не е играчът, който показа, че може да бъде. И в Реал Мадрид сега, когато кампанията навлиза в същинската си част, искат стария Вини. За Анчелоти това е приоритет. Нека се завърне футболистът с 24 гола и 11 асистенции. Големият фаворит за „Златната топка“, защото от началото на сезона Винисиус не е Винисиус.

Материал на "Ас", превод на "Тема спорт"