Изглеждаше, че Килиан Мбапе е стъпил на краката си в Реал Мадрид. Дългоочакваният му дебют в Суперкупата на Европа бе отпразнуван с първия му гол и първата му титла с фланелката, която мечтаеше да носи от дете. Обещаващо начало, което подсказва, че нападателят, който е вкарвал средно над 40 гола през последните си четири сезона, е пристигнал в отбора на Анчелоти със зареден барут. Но дойде времето за Ла Лига и последният праг към съперниковата врата се противопоставя на Мбапе мач след мач.

Не е поради липса на настоятелност, отношение и участие в играта. Френската звезда опитва, предлага се, иска топката. Но когато се стигне до главния въпрос, нещата не вървят за Килиан. Той опита 4 пъти в Майорка, още толкова срещу Валядолид, за да ги умножи до 9 в Лас Палмас. Той търсеше толкова силно гола, че дори направи всичко възможно, за да избегне падането в пеналта, което можеше да доведе до дузпа, когато Маккена го държеше. Общо 17 удара, които го правят №1 по този показател в Топ 5 на първенствата. С шансовете, които е имал, вероятността да е вкарал два гола е по-голяма, отколкото да има само един. Или казано по друг начин: миналия сезон в Лига 1 му трябваха средно 4,4 удара, за да намери мрежата. При това темпо той можеше да има сега четири гола, но в Ла Лига шкафчето му все още е празно…

Мбапе остави безкрайна следа от жертви в Лига 1. Той напусна френското първенство, след като отбеляза срещу всички съперници (31), срещу които се изправи, с изключение на един: ПСЖ, когато все още беше играч на Монако. Нямаше значение дали ги е срещал 14 пъти, или само два. Сега първите му три съперника в Испания (Майорка, Валядолид и Лас Палмас) могат да се похвалят, че са му устояли. Временна лоша серия, с изключение на преждевременния му дебют с Монако на 16 години, той винаги е отбелязвал поне един гол в първите си три мача от всеки сезон в Лига 1.

Алармата още не се е включила. Последният му гол беше на 14 август. Предполага се, че тази все още кратка суша е част от процеса. Феновете, които дойдоха ентусиазирани на дебюта му на „Бернабеу“ миналата неделя, искат тази да отпразнуват първия гол на Мбапе срещу Бетис. Който ще бъде първият от многото.

Марио ДЕ ЛА РИВА, АС, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС