Новият сезон в Ла Лига вече започна, а основните фаворити за титлата са добре познати – Реал Мадрид и Барселона, въпреки че и Атлетико изглежда готов да се намеси в битката. Двата гранда на испанския футбол ще изиграят мачовете си от първия кръг този уикенд – в събота вечерта каталунците гостуват на Валенсия, а 24 часа по-късно кралете имат визита на Майорка.

Един поглед към статистиката показва, че лос бланкос са наложили непосилен за лос кулес триумфален ритъм, в който Белия балет се изплъзва все повече и повече с всяка изминала година. Става въпрос само за трофеи и преки дуели, като оставяме настрана други сравнения като институционален растеж, финансови мускули или спортно планиране, при които разликата става безкрайна.

След спечелената от Реал Мадрид Суперкупа на Европа балансът на трофеите за последните 5 сезона е 12 на 3 в полза на кралете. В този период Барселона имаше 3 празни кампании (2019/20, 2021/22 и 2023/24), докато столичани само една – 2020/21. Да погледнем по-значимите отличия – каталунците триумфираха веднъж в първенството, докато лос бланкос го направиха 3 пъти. От 2019/2020 насам Белия балет спечели два пъти и Шампионска лига.

Барса изглежда неспособен да спре триумфалното шествие на големия си съперник и един факт го доказва – балансът на трофеите се е променил от 25:17 в полза на белите през последните 11 сезона до 12:3 в предишните 5 кампании. С успеха над Аталанта Реал Мадрид също така се превърна в отбора, който е взимал Суперкупата на Европа най-много пъти – 6, изпреварвайки Барселона и Милан, които са с по 5.

В преките дуели кралете също господстват. За последните 5 сезона Ел Класико се изигра 15 пъти, а 10 от победите бяха за кралете, докато каталунците триумфираха 4 пъти при 1 равенство.

Х.Л. КАЛДЕРОН, Marca, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС