Джан Пиеро Гасперини настоява, че Аталанта "не се бори" със състава си, който е съсипан от контузии и трансферни бунтове, и е готов да играе "невероятно престижния" мач за Суперкупата на Европа срещу Реал Мадрид. Двубоят започва във Варшава е утре в 22.00 ч. българско време. Това е традиционният сблъсък при откриването на сезона между победителите в Шампионската лига и Лига Европа, така че италианците получават това като допълнителна награда, след като спечели първия си международен трофей през май.

Тогава те победиха фаворита Байер Леверкузен с 3:0 на финала с хеттрик на Адемола Лукман, но утре Туун Копмайнерс отказа да играе, защото иска да осъществи трансфер в Ювентус, а Николо Дзаниоло, Джанлука Скамака и Джорджо Скалвини са контузени.

"Аталанта не се бори. Ние сме тук, за да изиграем един изключително престижен мач с обичайния си ентусиазъм и желание да изненадваме", увери Гасперини на пресконференцията си. "Играем срещу най-успешния клуб в света, ще дадем цялата си гордост, за да се опитаме да изиграем страхотен мач".

"Очевидно е, че искаш да достигнеш до това събитие на върха на възможностите си, но трябва да кажа, че често, когато имахме големи мачове, като пътуването до Ливърпул или другаде, там също ни липсваха някои ключови играчи. Винаги съм молил момчетата да дадат всичко от себе си, без да се притесняваме кой е или не е там".

Връзката с треньора на Реал Мадрид Карло Анчелоти датира от толкова отдавна, че двамата дори споделят една класна стая, когато заедно получават професионалните си треньорски лицензи. "Това, което Карло е направил през годините, може да се види от всички, той е един от най-успешните треньори в света и е отправна точка за много хора", добави Гасперини. "Бяхме заедно на онзи курс в Коверчано, познаваме се отдавна и със сигурност има връзка на голямо взаимно уважение. Прекрасно е да се срещнем в рамките на това събитие. Естествено, той е по-свикнал от мен, но за мен е прекрасно постижение да бъда тук."

Аталанта беше изненадващият победител в Лига Европа през миналия сезон, тъй като Байер Леверкузен остана непобеден през целия сезон с изключение на този финал. 

"На хартия е още по-невероятно да спечелим, отколкото бяхме срещу Байер Леверкузен, но мотивацията за нас е още по-голяма. Не винаги се случва, но във футбола понякога можеш да разстроиш прогнозите", усмихна се Гасперини. 

Съобщава се, че Килиан Мбапе и Ендрик ще получат дебютите си за Реал Мадрид утре вечер. "Имам и предимство пред Карло, тъй като не мога да направя грешен избор за стартовия си състав, докато той ще има няколко проблема с избора на състав. Това е видът натиск, който искаме да окажем върху него. Надявам се, че ще избере най-доброто, защото само срещу най-добрите можеш да получиш максимален респект. Италиански отбор не е играл този мач от 14 години, така че това е най-доброто нещо, което може да ни се случи."