Наричат ги "синовете на Дзингония". Това са играчите, израснали в младежкия сектор на Аталанта на базата "Дзингония", който в миналото е бил една от най-проспериращите академии в Италия, а и в Европа. Така започва цикълът на Гасперини, който се фокусира върху момчета, израснали у дома и преборили се да бъдат с големите момчета, а в мача с Реал Мадрид за Суперкупата на Европа утре, може да видим седем такива играчи.

От 24 играчи повиквани за мача във Варшава утре вечерта, 11 са продукт на академията на нерадзурите. Това е почти половината. Четирима вече са сред спечелилите Лига Европа: Марко Карнезеки, Матео Руджери, Давиде Дзапакоста (който пристигна на 18-годишна възраст) и третият вратар Франческо Роси. Да не забравяме и Джорджо Скалвини, който е у дома само заради контузия.

Останалите седем, от друга страна, са все младежи от набор 2005 и 2006 г., които през тези месеци си проправят път към първия отбор, благодарение и на тима до 23 г. на треньора Модесто. Някои от тях са прескочили стъпалата, други са направили почти паралелен път в младежкия сектор, който от миналата година се ръководи от Роберто Самаден. И те имат и друга характерна черта: идват от провинция Бергамо или от околностите, между Брианца, провинция Милано и Леко.

Седмината младежи, които чакат да пробият в първия отбор още в мача с Реал Мадрид са Федерико Каса, Марко Палестра, Алберто Манцони, Доминик Вавасори, Пиетро Торнаги, Пиетро Коми и Леонардо Мендичино.

В тима на Аталанта липсва искащия да напусне Туун Компайнерс, който отказа да тренира търсейки трансфер в Юве. Липсват и контузените Дзаниоло, Толой и Туре.

Очаква се Гасперини да стартира с традиционното 3-4-1-2. В предни позиции ще са героят от финала за Лига Европа в Дъблин - Адемола Лукман и Шарл де Кетеларе, а зад гърба им - Марио Пашалич.