Пристигането на Ендрик в Реал Мадрид си заслужаваше чакането. То нямаше как да достигне шума около Килиан Мбапе на 16 юли, но около 60 000 фенове бяха на „Бернабеу” за представянето на бразилеца – повече от 18 месеца след сключването на сделка с Палмейрас за привличането му.

Трансферът на Ендрик за първоначална сума от 35 милиона евро (плюс 25 млн. евро бонуси) бе обявен още през декември 2022 г., когато талантът бе само на 16 години. Регламентът обаче не позволяваше на нападателя да пристигне в Испания, докато не навърши 18.

Сега най-накрая е в Мадрид! Ендрик за първи път застана на голямата сцена и не успя да сдържи сълзите си. Беше останал без думи, както и цялото семейство, което го гледаше от първия ред. „Не исках да плача, но обичам Реал от дете. Това ми дойде от душата”, обясни бразилецът.

В този момент той не изглеждаше като най-голямата надежда на бразилския футбол и четвъртия най-млад дебютант в цялата история на своята родина. Той беше просто Ендрик, синът на Дъглас и Синтия. Обикновен тийнейджър, който се забавлява да играе футбол, но внезапно се е превърнал в център на вниманието на един от най-големите и емблематични стадиони в света.

Той е идвал на „Бернабеу“ и преди, но заради всичките емоции се усещаше, че сякаш му е за първи път. Още през декември 2023 г. Реал го покани да гледа домакинството на Виляреал за първенство. През март 2024 г. изкачи още една стъпка нагоре, тъй като игра за първи път в бъдещия си дом. Направи го при 3:3 между Бразилия и Испания в контрола, влизайки на полувремето. И отбеляза гол само в рамките на пет минути! Вълнението на феновете веднага надделя. Те отпразнуваха гола по бурен начин, сякаш Ендрик играеше за домакините от Испания.

Но какво да кажем за третото му появяване? „Не очаквах толкова много хора, защото току-що пристигнах. Когато видях, че стадионът е пълен си помислих, че тези фенове са невероятни. Това е лудост”, каза 18-годишният талант, който се бореше със сълзите, обръщайки се към тълпата.

На трибуните можеха да се забележат множество знамена на Бразилия, фланелки на селесао и бившия му клуб Палмейрас. Мадрид пък покани лично Орландо Лейте Рибейро (бразилския посланик в Испания), за да се присъедини към бляскавото посрещане. Президентът Флорентино Перес го помоли да излезе на сцената, за да увековечи връзката със снимка и послание за единство, след като друг бразилец от Реал – Винисиус, се превърна в постоянен обект на расистки атаки по стадионите в последните години.

„Скъпи Ендрик, въпреки младостта си ти идваш в Реал с важен опит зад гърба си”, заяви Перес, след което започна да изброява рекордите на нападателя с Бразилия и Палмейрас.

Стана ясно, че Ендрик ще носи №16, както и в Палмейрас. №9 е зает от Мбапе, който пък се очаква да наследи №10 след отказването на Модрич догодина. Тогава вече №9 ще е свободен за Ендрик.

Докато слушаше Флорентино на заден план, бразилецът се въртеше нервно и потриваше ръце, след което не се осмели да проговори на испански. Няколко минути по-късно гласът му едва щеше да излезе, но стана по-смел, когато имитира създаденото от Кристиано Роналдо през 2009 г.: „1, 2, 3… Hala Madrid!” На своето представяне Мбапе го повтори, но нервите накараха Ендрик да обърне реда и да каже: „3, 2, 1… Hala Madrid!”

„Има човек, който дойде в живота ми. Беше Кристиано Роналдо и заради него исках да науча повече за Реал”, призна Ендрик.

На представянето присъстваха почетният президент Пири, изпълнителният директор Хосе Анхел Санчес, шефът на скаутите Юни Калафат и директорът Сантяго Солари. Флорентино Перес пък хвана Ендрик за ръка и го отведе към мястото, на което са изложени 15-те европейски титли на клуба.

Изпълнявайки молбата на феновете, бразилецът целуна емблемата и им подари футболни топки, докато правеше почетни обиколки. Обикновено това става с фини докосвания, но той удряше топките толкова силно, че ги пращаше чак на втория и третия ежат.

А след като свърши церемонията на „Бернабеу”, 18-годишният нападател имаше само 24 часа, за да отпътува с Реал за лагера в САЩ. Там Белия балет ще изиграе 3 контроли.

Младият бразилец дори бе готов да се присъедини по-рано към отбора, но Анчелоти настоя да почива като се има предвид, че последният му мач на Копа Америка с Бразилия се изигра на 7 юли. Ендрик искаше да пристигне с възможно най-голям ритъм и да се стреми към повече минути още в първия мач от подготовката, за да се покаже на треньора и света в най-добра светлина. Той е наясно, че конкуренцията рязко ще се увеличи, когато се присъединят неговите сънародници Винисиус и Родриго. Те са във ваканция до 2 август.

Тръгвайки за Щатите, Ендрик ще завърши една мечтана седмица, в която навърши 18 години и подписа своя договор с Реал. Обикновено рутинен процес, който в този случай имаше специално значение. Мина много време, но Ендрик сега е играч на Реал. „Надявам се да бъда тук през цялата си кариера”, пожела си бразилецът. И вече всичко зависи от него.

Марио Кортегана, THE ATHLETIC

Снимка: БГНЕС