Реал Мадрид представи новото си попълнение Хоселу само дни след трансферния удар с Джуд Белингам. Белия балет подписаспоразумение с Еспаньол, според което 33-годишният нападател ще играе под наем на „Сантяго Бернабеу“ през сезон 2023/24.Хоселу и Реал се възползваха от клаузата, включена в договора на играча, според която след изпадането на каталунския клуб в Ла Лига 2 се изискваше сделка за наем, за да се запази заплатата на играча. Въпреки това от Мадрид се съгласиха да преговарят за намиране на взаимноизгодно решение и резултатът от тези разговори е наем, за който Реал ще плати 500 000 евро с незадължителна опция за купуване от 1,5 милиона евро през 2024 г.Освен това е договорена опция Еспаньол да има преференциален избор за двама играчи на Кастия.

Роден в Щутгарт, но израснал в Понтеведра, Галисия, Хосе Луис МатоСанмартин-Хоселу някога беше едно от златните момчета в академията на мадридския гранд. И сега той ще се опита да оправдае очакванията, завръщайки се у дома след 11-годишно отсъствие.

Нападателят, който вкара 16 гола този сезон в първенството, пристига, за да подсили позицията на №9, където през последните години на Карим Бензема му липсваше подходящ съотборник, с когото да се конкурира. Заминаването на носителя на „Златната топка“ в посока на саудитския Ал Итихад съвсем оголи позицията. Родриго евентуално би могъл да се справи, но бразилецът за разлика от Хоселу не разполага с физика на типичен таран.

Очакваше се Реал да привлече далеч по-именит нападател, но слуховете за Хари Кейн, Килиан Мбапе или друг играч от този калибър не се оправдаха.Нещо повече, президентът Флорентино Перес заяви, че повече трансфери през лятото няма да има.Ако това е вярно, то Хоселу ще трябва да влезе в обувките на Бензема.

Това ще бъде втори период на играча в Белия клуб. Галисиецът беше член на Кастия в продължение на две години (където пристигна от Селта) през сезоните 2010/11 и 2011/12. Във втората кампания дубълът на Реал постигна това, което засега е последното им повишение в Ла Лига 2.

През този сезон Хоселу беше най-добрият реализатор на отбора с 26 гола (19 през редовния сезон и седем в плейофа за промоция), доста пред Алваро Мората (18), който оттогава направи кариера в клубове като Ювентус, Атлетико, Реал и Челси, както и с националния отбор на Испания.

По време на престоя си във Валдебебас Хоселу споделяше една съблекалня с Начо, Карвахал, Мората и компания. Той също имаше възможността да дебютира в първия отбор под ръководството на Жозе Моуриньо. Хоселу игра шест минути при победата (8:1) срещу Алмерия в последния кръг на сезон 2010/11 и 12 минути в осминафиналите за Купата на краля срещу Понферадина (5:1) през следващия сезон. Нападателят се отчете с голове и в двата мача. Отне му четири минути, за да открие сметката си, като му асистира не някой друг, а Кристиано Роналдо. А като знак на съдбата може да се приеме фактът, че и в двата случая се появи на терена, сменяйки Бензема. Изглеждаше, че детето чудо сбъдва дългоочакваната си мечта…

Неговата история обаче започна другаде. След като прекара известно време в Кастия, Хоселу стегна куфарите и се зае да направи кариера в чужбина. Носеше фланелките на Хофенхайм (който плати 6 милиона евро за подписа му), Айнтрахт Франкфурт и Хановер. В Бундеслигата макар да вкара общо 22 гола, се прокрадна мнението, че е нереализиран талант Хоселу се решава на друга смела стъпка и вместо да се завърне в Испания, решава да се пробва във Висшата лига. За правата му Стоук Сити плаща 5,75 млн. паунда. Да си нападател на грънчарите обаче често пъти е неблагодарна задача. А и адаптацията му към английския футбол не протича гладко. В крайна сметка той се разписа само 4 пъти в 27 мача през сезон 2015/16 и следващата кампания изигра под наем в Ла Коруня.

Амбициран да се докаже във Висшата лига, нападателятнаправи втори опит. Нюкасъл го купува за 5 млн. паунда през 2017 г., но и там не успява да се отпуши. Вторият сезон при свраките е кошмарен, след като Хоселу изпада до четвърти избор за атаката и през март вече е изцяло аут от състава.

Завръщането в Испания дава възможност на нападателя да излезе от дупката и той не я пропуска. През 2019/20 подписва с Алавес, където остава три сезона, във всеки от които надхвърля летвата от десет гола в Ла Лига- съответно 11, 11 и 14 гола. След като приключва договора си там, а баските изпаднаха, той се присъединява към Еспаньол, където неговите 16 попадения не бяха достатъчни, за да помогнат на отбора да избегне раздялата с елита.

Но неговият блестящ индивидуален сезон му помогна да получи повиквателна от Луис де ла Фуенте за национален отбор. На 25 март, два дни преди 33-ия си рожден ден, направи международния си дебют, отбелязвайки дубъл в Малага, който осигури победата на Ла Роха с 3:0 срещу Норвегия в първия квалификационен мач за Евро 2024.

В неделя пък вдигна първия си трофей, след като Испания спечели третото издание на Лигата на нациите. В полуфинала срещу Италия влезе в 84-тата минута и 4 по-късно вкара за 2:1, което прати Ла Роха в битката за титлата. А там след нулево равенство в редовното време и продълженията реализира първата дузпа за успеха с 5:4. Невероятен край на сезона и може би обещание за ново начало с любимия Реал Мадрид…

Силен във въздуха, техничен и с добро придвижване по линията на атаката, Хоселу е отличен вариант за късна смяна, когато тимът му се нуждае от гол и разчита на центрирания и статични положения.Задачата му ще бъде да докаже, че става за нещо повече от жокер. Няма да е лесно и Хоселу отново ще трябва да бъде търпелив, но кариерата му дотук е доказателство, че никога не е късно един футболист да се възроди и да заблести с нова сила. А големият шанс може да дойде, когато вече почти всички са те отписали.

Маурисио МЕДРАНО, АС, превод на в-к Тема спорт