Джуд Белингам е №4, №8 и №10, който носеше №22 в Бирмингам и Борусия Дортмунд, но можеше да избере свободните №11, №7 или №9 в Реал Мадрид (в крайна сметка се спря на петицата). Той струваше 103 млн. евро плюс още 30 млн. от бонуси и подписа договор до 2029 г., за да се превърне в шестия англичанин на „Сантяго Бернабеу“ – 16 години след напускането на последния. Испания е третата държава в неговата кариера, записал е 176 мача на професионално ниво, има 24 участия за националния отбор, 24 гола и 25 асистенции за три сезона в германския футбол. Спечелил е 482 дуела през миналия сезон – повече от всеки друг. Но е само на 19 години и това може би е най-значимото число от всички, изброени до момента.

Деветнадесет! Един тийнейджър се превърна във втория най-скъп трансфер в историята на най-успешния клуб в света. Подпис с огромна символика и стратегическо значение. В същото време, когато Лионел Меси реши да продължи кариерата си в Интер Маями, тъй като Барселона нямаше пари да го върне у дома, беше потвърдено, че вечните врагове от Мадрид са сключили сделка с Дортмунд на обща стойност почти 140 милиона евро. Оттеглянето на Ливърпул от битката за подписа на Белингам през април всъщност разкри тайната сила на Реал Мадрид. Във време, в което клубовете от Висшата лига са най-могъщите в света, най-добрият английски талант няма да играе на Острова, за да се превърне в централна част от изграждането на новия Реал.

„Харесвам класиката, рокендрола“, каза треньорът Карло Анчелоти по това време миналата година, но неговата задача сега е да върви към друга епоха и нещо по-модерно. Италианецът наричаше Каземиро, Модрич и Кроос „Бермудския триъгълник“, защото топката изчезваше, когато влезе там. Те го изненадваха, а той им се възхищаваше, защото правеха неща, които никой не е очаквал. Не се налагаше дори да им казва какво да правят. Просто не трябваше да им пречи, както самият той се шегуваше, но скоро се оказа, че никой не е вечен. Каземиро си тръгна в посока Манчестър Юнайтед, а Лука Модрич и Тони Кроос не могат да избягат от своите години – съответно 36 и 32.

Промяната всъщност започна отдавна. Когато Реал обърна Ман Сити през 2022 г., всичките трима вече бяха извадени от игра, но това не пречеше на Анчелоти да се консултира с тях на тъчлинията относно смените. През лятото Карлето предупреди, че кампанията ще бъде преход към бъдещето. Статистиката го доказа. Всичките халфове записаха над 30 мача за първенство, но Кроос започна само в 25 от 38. Модрич пък бе титуляр едва в 19.

В същото време Анчелоти зовеше за „търпение от младите“ и „разбиране от ветераните“. Когато идваха най-големите мачове, хърватинът и немецът все още играеха, защото го заслужаваха, но и защото бяха получавали почивка преди това. Орелиен Чуамени, купен за 80 млн. евро, трябваше да замени Каземиро, но нивото му падна след Световното първенство, оставяйки Кроос често в по-дълбоката роля. На Камавинга му бе намерено ново място като ляв бек, а Феде Валверде получи интересна функция по дясното крило. След това, когато Родриго започна да играе по-често, уругваецът се върна към триото в средата, но това решение не можеше да се поддържа вечно – показа го загубата с 0:4 от Ман Сити в полуфиналите на ШЛ.

Въпросът сега е как ще изглежда всичко това след привличането на Белингам. Дани Себайос най-вероятно ще си тръгне, но Кроос и Модрич ще останат за още един сезон. Камавинга е прекалено добър за ляв бек, което значи, че рано или късно ще бъде върнат перманентно в халфовата линия. Чуамени е дългосрочната опция за дефанзивен полузащитник. Анчелоти пък увери, че пристигането на Белингам всъщност не е заплаха за Феде Валверде, а по-скоро началото на един нов отбор, който ще се опита да повтори дълголетието на старите футболисти.

Когато новият сезон започне, уругваецът ще бъде на 25 години, Чуамени на 23, Камавинга на 20 и Белингам на 20. Говори се за интерес към Габри Вейга от Селта, който е на 21. Пред тях в атаката Винисиус и Родриго са на по 22. Цялото време е пред тях, но това не значи търпение. В краткосрочен план конкуренцията ще остане, защото Модрич и Кроос нямат намерение просто да се откажат, но везната трябва да се наклони към новото поколение. Клубът вече е казал това на треньора!

Младостта носи по-динамичен и по-енергичен подход. Играчи от калибъра на хърватина и немеца не са лесни за заместване, но Белингам и Камавинга са призвани да гарантират, че качеството няма да бъде загубено или намалено. Казано с най-прости думи: англичанинът е добър във футбола. Играч №1 на сезона в Бундеслигата – имаше причина всички големи клубове да се наредят на опашка за него. Неговото докосване, поглед, пасове, голове, единоборства… Сега

Реал има всичко това и то за дълги години напред. Белингам разполага с качествата да пасне във всяка една система, която Анчелоти измисли. Както обещаха, да бъде сърцето на отбора и в основата на всичко. Ключът към бъдещето на Реал.

Още на 13 или 14 години тогавашният ръководител на отдела за развитие на Бирмингам Майк Додс му казва да не се ограничава до това да бъде креативен халф, а да е 4, 8 и 10, обвити в едно. Съберете тези числа заедно и ще получите 22. Това е номерът, който от Бирмингам гордо пенсионираха, а след това младокът го носеше и в Дортмунд. Ако искаше да продължи с 22 в Реал, трябваше да го вземе от Антонио Рюдигер. Бяха свободни 7, 9, 11 след напускането на Азар, Бензема и Асенсио, но той се спря на петицата, носена в миналото от легендарния Зидан. Каквото и да беше избрал обаче, нямаше да му тежи. Много други англичани се провалиха, излизайки в чужбина, но престоят в Бундеслигата вече показа, че 19-годишният халф няма такъв проблем. Нито какъвто и да било друг проблем. Реал го наблюдаваше и преговаряше за него от дълго време. В Мадрид отдавна видяха начина, по който един тийнейджър умее да владее терена, да вдъхва живот на играта и на трибуните. Затова те инвестираха в неговата способност да прави всичко по-добре от всеки друг, но всъщност инвестираха най-вече в младостта и в светлото бъдеще. Джуд наистина е само на 19 – момчето от Стаурбридж вече се готви да покори Реал Мадрид!

Сид ЛОУ, ГАРДИЪН, превод на в-к Тема спорт