Кралят е мъртъв! Да живее Кралят!

Обикновено тези вечни думи се отнасят за клуб №1 в света Реал Мадрид. Толкова много триумфи, купи, победи е видял Цар Футбол в "бяло". Сега обаче световният ред като че ли напълно се смени. Манчестър Сити играе така, все едно не може да бъде победен. Преди година с две минути на чудесата Реал препарира четата на Пеп Гуардиола. Но такива чудеса се случват веднъж в живота.

Начинът, по който "гражданите" си отмъстиха е болезнен. Победата с 4:0 е най-малкото. При това сред голмайсторите не е Ерлинг Халанд. Ако има някакво съмнение дали Сити ще спечели Шампионската лига във финала срещу Интер в Истанбул на 10 юни, то това е само проклятието, което тегне над Гуардиола. След двата триумфа начело на Барселона през 2009 и 2011 година, неговите отбори все се славят с прекрасен футбол, но не и с купата с големите уши. Три пъти Пеп игра полуфинали с Байерн, стигна до два полуфинала със "Сити". А през 2021-а Челси го победи в мача за трофея.

Какви са шансовете на Интер? Само от уважение към величието на италианския клуб трябва да кажем, че ги има. В групата Интер два пъти падна от Байерн, отстрани португалските Бенфика и Порто, както и доста посредствения Милан. Титлата в Италия отдавна остана далече от "Сан Сиро".

Стадион "Ататюрк" два пъти се размина с финала заради пандемията и най-накрая отново ще е в епицентъра на футбола след 2005 година! Ах, колко общо има между тогава и сега. Манчестър Сити и Интер никога не са играли официален двубой. За последно това се случи през... 2005 година, когато Ливърпул шокира Милан с дузпи в може би най-голямата драма на Шампионската лига.

Сити нанесе на Реал най-голямата загуба в историята. Само Ливърпул през 2009-а бе побеждавал "кралете" с 4:0. За Гуардиола това бе успех №100 в Шампионската лига. Повече от него имат само Карло Анчелоти (107) и сър Алекс Фъргюсън (102). Да, и Татко Карло направи своя рекорд. Водил е тим за 191-и път в турнира, досега бе равен с Фъргюсън. Но болката със сигурност е огромна. Ако реши да напусне Реал година преди края на договора си, Анчелоти може скоро да загуби първото си място срещу Гуардиола по победи.

"Не вярвам Реал да ме уволни след този сезон - призна италианският треньор, който остава само с Кралската купа, а е силно желан за селекционер на Бразилия. - Целта ми е догодина пак да се боря за Шампионската лига."

Пеп е №1 по друг показател. Няма треньор, който три пъти да е елиминирал "Реал" в Шампионската лига. Досега бе равен с Отмар Хитцфелд и Марчело Липи.

"В този мач използвахме цялата болка, която преживяхме преди година срещу "Реал", възкликна Гуардиола.

Вярва ли някой, че "Манчестър Сити" няма да спечели требъл? Със сигурност три големи отбора стоят пред трите мача, които ще наредят "гражданите" до Манчестър Юнайте" на сър Алекс. Първо е дерби с Челси за първенството, което може да означава титла. Следва финал за Купата на Англия срещу Юнайтед на 3 юни. И седмица по-късно най-големият мач.

"Манчестър Сити е различна класа спрямо всеки друг тим на тази планета", каза легендарният Майкъл Оуен. И е прав! Световният футболен ред тръгва по нов път. Остава един лош вкус в устата - че петролните милиони от Персийския залив най-накрая ще пробият към върха. Но истински поклон за Гуардиола и неговите футболисти. Те наистина са феноменални!

 

Материал на "Труд"