Федерико Киеза ще стане седмият италиански футболист, който ще представлява Ливърпул в ерата на Висшата лига, след като трансферът му от Ювентус бъде завършен по-късно тази седмица. Очаква се Ливърпул да плати малко над 13 млн. евро за подписа на Киеза. 26-годишният футболист отскоро тренира индивидуално, след като новия треньор Тиаго Мота обяви, че няма да разчита на крилото през новия сезон.

Днес Киеза излетя за Англия, за да завърши преминаването си в Ливърпул. Той ще стане първият италиански национал, който ще играе за Ливърпул след Марио Балотели, който се присъедини към клуба през 2014 г. в сделка на стойност около 19 млн. евро (16 млн. паунда) от Милан.

Скандалният италианец вкара само веднъж от 16 срещи във Висшата лига, но реализира два гола от пет мача в Лига Европа, преди да се завърне на "Сан Сиро" за сезон 2015-16.

Преди Супер Марио в тима от Мърсисайд игра Фабио Борини. Той се присъедини през 2012-13 г. от Рома и вкара два пъти от 25 мача в лигата, преди да премине под наем в Съндърланд през следващия сезон, където имаше малко повече успехи в индивидуален план.

Алберто Акуилани беше друг футболист, който имаше кратък престой в Мърсисайд. Той пристигна през 2009 г. от Рома за 20 млн. евро и изкара само един сезон, след което бе даден под наем на Ювентус, а през следващия сезон - на Милан.

Андреа Досена има 18 участия във Висшата лига за две години, вкарвайки един гол, преди да се присъедини към Наполи през 2010 г. с четиригодишен договор на стойност малко над 4 млн. евро.

Даниеле Падели е първият "официален" италианец, който представлява Ливърпул във Висшата лига. Той идва под наем от Сампдория през 2007 г., за да бъде заместник на Пепе Рейна и в крайна сметка има едно участие във Висшата лига, преди да се завърне в клуба си. Габриел Палета също е играл за Ливърпул в средата на 2000-те години.

Технически по това време той не е италиански играч. Палета е роден в Аржентина и се присъединява към Ливърпул от Атлетико Банфийлд през 2006 г. По-късно той играе за Парма в продължение на пет години и е притежател на италиански паспорт, което му позволява да спечели четири попадения за националния отбор на Италия през 2014 г.

Всеки италиански играч, представял Ливърпул във Висшата лига:

Габриел Палета 2006-07
Даниеле Падели 2007
Андреа Досена 2008-10
Алберто Акуилани 2009-12
Фабио Борини 2012-2015
Марио Балотели 2014-2016