Ливърпул стартира с победа сезона във Висшата лига, след като се наложи с 2:0 при гостуването си на Ипсуич. Диого Жота и Мохамед Салах донесоха успеха на "червените" с два гола в рамките на пет минути през второто полувреме.

Двата отбора се изправиха един срещу друг в елита на Англия за първи път от 2002-а година насам, след като "трактористите" се завърнаха сред най-добрите с поредни промоции в последните два сезона.

Мърсисайдци пък започнаха новата си ера с мениджъра Арне Слот начело, който замени превърналия се в легенда на клуба Юрген Клоп през това лято.

Новаците първи застрашиха вратата на съперника. В 3-ата минута слаб пас на Ван Дайк беше пресечен от Омари Хътчинсън, чийто удар беше париран от тялото на Джарел Куанса.

След четвърт час Гравенберх направи отличен пас зад отбраната на домакините за Салах, но египтянинът не успя да овладее пред Уолтън. Малко след това силен шут на Доминик Собослай беше блокиран.

В 20-ата минута Морси центрира от свободен удар за Джейкъб Грийвс, който надигра Собослай във въздуха и стреля с глава, но Алисон спаси. В 32-ата Хътчинсън получи вдясно и надигра Александър-Арнолд, след което шутира, а бразилецът отново показа високата си класа.

Малко след това отбраната на Ипсуич не действа добер, като Уулфънден върна спорно към вратаря, за да може Луис Диас да атакува топката, но Уолтън се хвърли и не позволи на колумбиеца да отправи удар.

В 41-вата минута Туанзебе засече с глава центриране и въпреки че не успя да нанесе чист удар, топката премина на сантиметри над напречната греда. В края на първото полувреме Салах намери Александър-Арнолд, който пробва удар, но топката премина над вратата.

На почивката Арне Слот замени Джаръл Куанса с Ибрахима Конате. Ливърпул пък излезе буквално преобразен и наложи тотална доминация. В 49-ата минута Диас овладя много добре дълго подаване, премина между двама защитници и стреля от границата на наказателното поле, но много неточно.

Малко по-късно Луис Диас от няколко метра стреля неточно. Уолтън също му попречи и дори закачи крака му, но колумбиецът вече беше отиграл. Веднага след това гостите направиха нов голям пропуск, след като от няколко метра Жота не успя да намери топката с глава след перфектно центриране на Александър-Арнолд.

Логичното се случи в 60-ата минута. Александър-Арнолд изведе добре по земя отдясно Салах, който се измъкна зад гърба на отбраната, напредна и подаде на Жота, който не сгреши от близо и даде заслужена преднина на Ливърпул.

Само пет минути след това мърсисайдци удвоиха преднината си. Салах овладя много елегантно пред наказателното поле дълго подаване на Ван Дайк, след което комбинира със Собослай. Унгарецът му върна и след щастлив рикошет в крака на бранител топката стана много удобна за египтянина, който я пусна покрай вратаря на домакините за 0:2.

В 71-ата минута Собослай изведе Салах, чийто удар беше слаб и не затрудни Уолтън. В последните минути Ливърпул започна да владее топката повече, докато Ипсуич нямаше аргументи да промени статуквото на терена.

В добавеното време "червените" имаха тройна възможност за нов гол, но стражът на домакините направи отлични спасявания.

Ипсуич - Ливърпул  0:2

Голмайстори: 0:1 Жота (60), 0:2 Салах (65)

Ипсуич: Уолтън, Туанзебе, Уулфендън, Грийвс, Дейвис, Морси, Луонго, Бърнс, Чаплин, Хътчинсън, Делап

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Куанса, Робъртсън, Мак Алистър, Гравенберх, Собослай, Диас, Салах, Жота