Английският футболен клуб Ливърпул все още разполага със същите играчи и същите привърженици, което прави задачата на Арне Слот значително по-лесна от тази на други треньори. Това заяви нидерландецът в първото си интервю като мениджър на мърсисайдци, публикувано на клубния уебсайт.

Слот, който пое поста на 1 юни, похвали предшественика си за "фантастичната ера", която създаде във Висшата лига. Той заяви, че тя е белязана от съперничеството му с Манчестър Сити и Хосеп Гуардиола. Тази ера приключи през 2024 с оттеглянето на Клоп.

"Има промяна, но се надявам тя да не е толкова голяма, защото все още имаме същите футболисти и същите привърженици. Ако те вършат същата работа, както го правят до момента, то те ще ме улеснят значително", заяви Слот в интервю за клубния уебсайт, цитиран от агенция ДПА.

"От феновете очаквам да видя атмосферата, която винаги създават. Същото важи и за футболистите. Ще направя всичко по силите ми, за да ги водя по възможно най-добрия начин".

Под ръководството на Клоп, Ливърпул спечели титлата в английското първенство по футбол през 2020. Това бе първи шампионски трофей за отбора от 30 години, като освен това мърсисайдци завършиха два пъти на второто място зад Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола. Във всяка една от тези две кампании Ливърпул завърши с рекорден брой точки за вицешампион.

Слот подчерта "невероятната работа", свършена от Клоп, за да се върне Ливърпул на статута, на който беше през миналото хилядолетие.

"На 45 съм и гледам футбол от много време. Гледам много футбол", заяви Слот.

"Имаше ера, в която хората се възхищаваха на Барселона на Шави, Иниеста и Меси. Възхищаваха се на съперничеството с Реал Мадрид на Кристиано Роналдо. Когато това приключи, новата най-оспорвана вражда в европейския футбол бе между Юрген и Пеп Гуардиола. За всеки човек, който обича играта, това бе фантастична ера. Двамата извличаха максималното един от друг.

"Гледал съм много мачове на Ливърпул и много мачове на Сити. За европейците логично Висшата лига е най-приятният шампионат за следене. Юрген свърши чудесна работа тук и съм щастлив от това като фен. Сега обаче съм негов наследник и виждам, че той е оставил отбора във възможно най-добро състояние".

Снимка: БГНЕС