"Ако проговоря днес, всичко ще пламне".

Тези думи, изречени от Мохамед Салах, наляха масло в създадения от самия него огън при поредния разочароващ резултат на Ливърпул.

Равенството 2:2 срещу Уест Хем в събота означаваше окончателен край на всякакви надежди за титла и за триумфален финал на последната кампания с Юрген Клоп начело.

А неочакваният скандал между Салах и Клоп на тъчлинията предизвика не по-малко коментари от самия мач, в който мърсисайдци проявиха обичайните си напоследък слабости.

Така феновете на Ливърпул трябваше да преглътнат не само сбогуването с мечтите за първото място, но и публичния разкол между две от най-обичаните на "Анфийлд" фигури.

Случката доведе до множество анализи за спада в ефективността на египтянина през последните месеци.

Доведе и до все по-често срещания въпрос: дали не е дошло времето Ливърпул да се раздели с него, пита Sportcafe.

Мохамед Салах години наред беше талисманът в ерата на Юрген Клоп и неговият статут на клубна легенда е гарантиран. 

Няма кой да се усъмни във величието на голмайстор №1 на "червените" във Висшата лига и един от най-класните нападатели, играли в английския елит.

Дори през този сезон, белязан от разочароваща втора половина след участието му в Купата на Африка и контузията, получена в Кот д'Ивоар, Салах натрупа 24 гола и 12 асистенции.

Едва шестима футболисти във водещите първенства са допринесли за повече попадения на своите тимове.

Ако гледаме само числата, такова представяне би се считало за сензационно при играчи като например Коул Палмър или Оли Уоткинс, но Салах е поставил толкова високи стандарти, че се превръща в жертва на собствената си изключителност.

През лятото крилото ще навърши 32 години, но има всички шансове при една добра почивка и солидна подготовка за новия сезон да се завърне към отличната си форма.

Травмата в сухожилието през януари му се отрази, а дори железният Салах не е застрахован от такива травми, макар че е почти винаги на линия, откакто пристигна от Рома през 2017 г.

Педантичният му режим на тренировки, хранене и възстановяване му помага да играе по 50 мача на сезон и гарантира, че е рано да бъде отписван.

Всъщност не е трудно да си го представим на добро ниво дори в средата на 30-те му години, затова и не е изненада последната информация от The Athletic - че Ливърпул очаква Салах да остане и през следващия сезон, за да изпълни договора си до лятото на 2025-а.

Има ли обаче достатъчно финансова и спортна логика в задържането на Фараона?

Миналата година Ал-Итихад предложи цели 150 млн. паунда за Салах, но на "Анфийлд" бяха прави да устоят на тази изумителна оферта.

Звездата все още се представяше на върха на възможностите си и нямаше да е редно Клоп да бъде лишен от такава фигура, при положение, че обновеният му състав беше способен да атакува титлата.

Формата на Салах през първата половина от 2023/24 беше основна причина Ливърпул да се стреми към куадрупъл.

За съжаление, нещата се промениха доста след Купата на Африка, а ако от Саудитска Арабия постъпи ново солидно предложение за Салах, това може да бъде последен шанс на Ливърпул да вземе много пари за него.

Предвид оставащата само една година от договора му, вече имаше слухове, че са възможни преговори за нов контракт.

Може би обаче за мърсисайдци в момента е по-важно да получат свежи средства, с които да продължат изграждането на този все още незавършен състав.

Краят на сезона напомни достатъчно категорично, че в някои ключови зони Ливърпул все още няма достатъчно класа - необходим е централен защитник и типичен опорен халф, а Дарвин Нунес не е достатъчно надежден на върха на атаката.

Същевременно, рано или късно ще трябва да се вземе директен заместник на Салах, който не би струвал никак евтино.

Една изгодна продажба на египтянина сега може да има подобен ефект на този от трансфера на Филипе Коутиньо преди години - когато Барселона плати 105 млн. паунда за бразилеца, а средствата бяха прекрасно използвани, за да бъде сформиран най-силният състав на Клоп.

През лятото Клоп ще бъде заменен от Арне Слот и мнението на нидерландеца за Салах ще бъде от голямо значение.

Засега медиите твърдят, че новият мениджър би искал голмайсторът да остане и това е разбираемо. Дори да оставим настрана всички други позитиви в играта му, Мо Салах си остава най-надеждният източник на голове в този Ливърпул.

Диого Жота твърде често е контузен, Нунес пропуска много, най-добрата позиция на Коди Гакпо все още е под въпрос, а Луис Диас е атрактивен, но не и достатъчно резултатен.

Безспорната звезда в атака си остава Салах, но съществува риск той да не поднови договора си и да бъде изпуснат като свободен агент през лятото на 2025 г.

Ако пък преподпише, най-вероятно заплатата му ще остане от порядъка на 350 хил. паунда седмично. Това е тежко бреме за клуб като Ливърпул, който не е собственост на петродържава и не разполага с неограничени ресурси.

В случай, че Салах се представя като през втората половина на този сезон, такъв разход за заплата просто не би бил оправдан.

С напредването на възрастта египтянинът все по-често ще трябва да получава почивки и игровото му време постепенно ще намалява, а ако съдим по последния му епизод с Клоп, има опасност присъствието му да стане дестабилизиращо за отбора.

За раздразнението на Салах към треньора могат да бъдат намерени достатъчно обяснения и оправдания, а и никой играч не е бил надежден колкото него в периода на Клоп.

Но коментарът му след мача никак не помогна за успокояване на ситуацията. И не го показа в особено добра светлина.

Затова Ливърпул ще е изправен пред особено трудно решение през лятото - и може би сега е точният момент двете страни да се разделят, а Салах да бъде изпратен заедно с Клоп. 

Славната ера с германеца начело така или иначе приключва и трябва да бъде изградено нещо ново и различно. С нови звезди, които да опитат да достигнат нивото на египетския голмайстор.

Снимка: БГНЕС