Прощалното турне на Юрген Клоп вече е в разгара си, но дали неговият отбор ще запази инерцията в битката за титлата във Висшата лига? В първия мач на Ливърпул за първенство, откакто бе обявена новината за предстоящото напускане на германеца, червените са домакини на Челси (тази вечер от 22:15 часа), а специалистът ще търси своята победа №200 в английския елит. В досегашните 317 двубоя той има 199 успеха, а такъв в 318-ия му мач би го направил вторият най-бърз мениджър с 200 победи във Висшата лига след Пеп Гуардиола (269 срещи).

Мачът с Челси е генерална репетиция и за предстоящия финал за Купата на лигата между двата тима, който ще се играе на 25 февруари на „Уембли“. Хората на Клоп са лидери в класирането, но именно сините от Лондон са отборът, който в исторически план има най-много победи срещу съперници, започнали кръга от първото място (18). Те обаче са без победа в най-скорошните си 4 подобни мача с Ливърпул (1 равенство, 3 поражения). В същото време Юрген призова неговите момчета да „изстискат всичко” от последните му месеци начело, като германецът ще се стреми отчаяно да завърши управлението си на „Анфилд” с втора шампионска титла във визитката. Текущият коефициент победи на Клоп е 60,8% (за първенство) и е най-високият от всички мениджъри на Ливърпул, които са водили тима в 100 или повече срещи. Освен това той е единственият наставник на червените, който е печелил Висшата лига, КЕШ/ШЛ, ФА Къп и Купата на лигата.

Напоследък прави впечатление високата резултатност на мърсисайдци. За най-скорошните си две победи във ВЛ те вкараха по четири гола (4:2 над Нюкасъл и 4:0 над Борнемут), а за ФА Къп се разписаха 5 пъти при 5:2 над Норич в неделя, за да покажат, че отсъствието на Мохамед Салах може да бъде компенсирано. Ключова е заслугата на Дарвин Нунес, който за 20 мача във ВЛ този сезон вече има 7 гола и 6 асистенции. Общият сбор е повече, отколкото успя да постигне за 29 срещи през миналата кампанията – 9 попадения, 3 паса, пише Тема спорт. За големия принос на уругваеца говори фактът, че има 4 победни гола в ВЛ, което е равностойно само на постижението на Коул Палмър от Челси.

Диого Жота също може да се похвали с отлична успеваемост, разписвайки се на всеки 141 минути за червените в Премиършип (38 попадения в 91 срещи). Откакто компанията „Опта“ започва да събира данни (сезон 2003/04), с екипа на Ливърпул само Дивок Ориги (20.8%) има по-висок процент успеваемост при ударите от Жота (19.3%).

Ливърпул получи троен бонус в неделя със завръщането на Собослай, Александър-Арнолд и Анди Робъртсън, които се възстановиха от своите травми и се появиха като резерви, а Клоп е уверен, че ще може да разчита и на халфа Алексис Мак Алистър. Извън строя обаче са Салах, Тиаго Алкантара, Цимикас, Байчетич, както и Ватару Ендо, който е на Купата на Азия с Япония.

Другото страхотно умение на червените е да правят обрати. През кампанията те са завоювали цели 19 точки от губещи позиции, което означава, че по-добре от всеки друг умеят да се измъкват от трудни ситуации. От другата страна е Челси, който най-накрая успя да намери някаква последователност в изявите си. Сините спечелиха последните си 3 мача, а оптимизмът на мениджъра Почетино се подхранва от новините, че Кристофър Нкуку е подновил тренировки и може в даден момент да подсили атаката на гостите. Вратарят Роберт Санчес, десният бек Мало Густо и халфът Ромео Лавия също се завръщат, но извън строя са Рийс Джеймс, Уесли Фофана, Марк Кукурея и Николас Джаксън. Последният отпадна на Купата на Африка със Сенегал на осминафиналите.

Не бива да се изненадваме, че сблъсъците между Ливърпул и Челси напоследък са максимално равностойни. Колкото и на пръв поглед чудно да звучи, всеки от последните 7 мача помежду им завърши наравно! А в 4 от най-скорошните 5 мача във всички турнири изобщо нямаше голове! В първия кръг на настоящата кампания, когато тимовете се изправиха един срещу друг на „Стамфорд бридж“, отново не бе излъчен победител – 1:1 с голове на Луис Диас за червените и Аксел Дизази за лондончани.

Челси е загубил половината от своите 10 мача като гост в лигата под ръководството на Почетино, като четири от тези поражения дойдоха в последните им 5 мача (срещу Нюкасъл, Манчестър Ю, Евертън и Уулвс). Ливърпул пък няма загуба вкъщи, откакто загуби с 1:2 от Лийдс през октомври 2022 г.

Снимка: БГНЕС