Течеше шестата минута на добавеното време, а Ливърпул удържаше Тотнъм до 1:1, въпреки че бе с 9 човека на терена. За червените оставаха само няколко секунди, за да постигнат нещо голямо. Едно е да издържиш с 10 футболисти в мач на такова високо ниво. Но да го направиш с 9 срещу съперник от класата на шпорите за повече от 20 минути, заслужава да бъде наречено представянето на сезона.

И тогава Жоел Матип, който беше перфектен в целия двубой, си отбеляза нелеп автогол. И така в този сблъсък Ливърпул изпита най-лошия възможен късмет. Фортуна тотално обърна гръб на мърсисайдци, но същото сториха всички съдии и ВАР. Да, шпорите за пореден път се представиха страхотно, намират се на втора позиция и очевидно революцията на Анге Постекоглу е в ход. Но Ливърпул има пълното право да се чувства тотално ограбен, след като станахме свидетели на една от най-големите съдийски грешки в историята на ВЛ. При това всичко се случи с наличието на ВАР, макар той сякаш да отсъстваше в този ден в Северен Лондон.

В 34-тата минута резултатът бе 0:0, а червените вече бяха с човек по-малко след изгонването на Къртис Джоунс в 26-ата. Тогава Луис Диас вкара абсолютно редовен гол, който даваше преднина на Ливърпул, но съдиите на терена и ВАР отсъдиха засада за недоумение на всички. И с просто око се виждаше, че колумбиецът е покрит от бранител на Тотнъм, а след края на срещата шефът на организацията на съдиите в Англия  Хауърд Уеб се извини на клуба.

От самата организация пък признаха, че „е допусната значителна човешка грешка“. Най-голямата ирония е, че след това стана ясно, че отговарящият за ВАР  Дарън Инглънд и неговият асистент Дан Кук, са помислили, че решението на рефера на терена (Саймън Хупър) е за гол и те са му казали, че всичко е наред. Това е огромна моментна загуба на концентрация и най-неудобната възможна грешка, която коства точки на Ливърпул. Медиите в Англия пък разкриха, че двамата в стаичката за ВАР са имали ангажименти в ОАЕ само 48 часа преди ключовата битка в Северен Лондон.

Това обаче не беше единственото решение, от което Ливърпул се чувства ощетен. Преди почивката Джоунс получи директен червен картон, а след нея Диого Жота бе изгонен за два жълти. Халфът сега ще изтърпи наказание от 3 мача, докато нападателят ще е аут за сблъсъка с Брайтън през следващия уикенд. Правилни ли бяха тези решения обаче? Предизвикателството на Джоунс с Бисума беше 50 на 50 и остава дебат за индивидуална интерпретация в ситуацията. Междувременно първият жълт картон на Жота беше тотално объркан, тъй като Удоджи сам се препъна и падна на земята.

Мак Алистър пък бе санкциониран официално, тъй като размахваше ръцете си и искаше картон за нарушение срещу него. Съдията Саймън Хупър обаче не повтори упражнението, когато Удоджи и Ричарлисон сториха същото. А първият вече имаше едно предупреждение и трябваше да бъде пратен също под душовете. Левият бек на Тотнъм извърши и доста нарушения, подлежащи на санкция, което прави подобно несъответствие още по-отвратително.

Да не говорим, че Ливърпул можеше и да получи дузпа, тъй като през първото полувреме Мики ван де Вен свали Джо Гомес в наказателното поле на шпорите.

В Англия стана традиция всеки уикенд в мачовете да има съдийски грешки. И докато за долните дивизии това е обяснимо, то поне на най-високо ниво сега има технология за отстраняване на подобни неправилни решения. Или поне на хартия тя съществува. Най-вероятно всичко опира до некадърност, но за Ливърпул това е горчив хап за преглъщане, след като само в един двубой има множество съдийски решения за анализиране.

Непризнатият гол на Луис Диас ще засенчи всички останали инциденти, но вместо това те трябва да предизвикат допълнителни въпроси. Извинението на Хауърд Уеб не означава нищо. Реалността е, че този мач може да бъде запомнен с едно от най-лошите съдийства в историята на Висшата лига.

Материал на Liverpool Echo,

превод на "Тема спорт"