Ливърпул обърна с 2:1 Уест Хям на „Лондон Стейдиъм“ в среща от 33-ия кръг на Висшата лига и запази живи макар и малките си към момента шансове за финиширане в Топ 4. Хората на Юрген Клоп доминираха през по-голямата част от двубоя и закономерно стигнаха до успеха.

Лукас Пакета откри резултата в 12-ата минута за домакините. Годи Гакпо в 18-ата минута и Жоел Матип в 67-ата минута донесоха обрата за мърсисайдци.  Джаред Боуен също вкара за „чуковете“, но се оказа, че е имало тънка засада и ВАР отмени попадението му.

Така Ливърпул събра актив от 53 точки и се изкачи на 6-ото място, на 6 от заветната четвърта позиция, която в момента се заема от Манчестър Юнайтед. Уест Хям, чийто мениджър вчера навърши 60 години, остава 14-ти и все още продължава да трепери за мястото си в английския елит.

В първите минути на двубоя домакините изглеждаха по-опасния отбор. В 5-ата минута те не успяха да се възползват от грешка на Ван Дайк. Мърсисайдци отговори с шутове на Салах и Гакпо, които обаче бяха блокирани.

„Чуковете“ нанесоха своя кинжален удар в 12-ата минута. Лукас Пакета заби страхотен гол в мрежата на сънародника си Алисон. Бразилският халф премина като на парад през няколко защитници и направи двойно подаване с Антонио, след което матира слисания страж с изстрел от далеч – 1:0.

Радостта на домакините обаче продължи кратко. Само 6 минути по-късно Ливърпул изравни. Коди Гакпо получи добър пас на дъгата на пеналта и техничен удар вкара за 1:1.

В 27-ата минута гостите по чудо не обърнаха напълно развоя. Жота остана непокрит в пеналта, но ударът му от воле от няколко метра профуча над напречната греда.

Малко преди почивката домакините се разминаха с нов гол във вратата на Алисон. Ван Дайк успя да изчисти топката на сантиметри от голлинията, точно преди Михаил Антонио да играе с нея.

След антракта началните минути отново бяха по-добри за „чуковете“. В 55-ата минута Джаред Боуен прати топката в мрежата на мърсисайдци. След намеса на ВАР обаче голът бе отменен заради засада.

Гостите стигнаха до пълния обрат в 67-ата минута. Жоел Матип след корнер се извиси с глава и матира Фабиански – 1:2.

До края и двата отбора не спряха да атакуват. Ливърпул поуспокои темпото и не натискаше толкова сериозно. Домакини все пак пробваха финален щурм към вратата на Алисон, но хората на Юрген Клоп удържаха.

В 89-ата минута резервата Тиаго игра с ръка в пеналта и домакините предявиха сериозни претенции за дузпа. Реферът Крис Кавана и ВАР прецениха, че няма нарушение на правилата при ситуацията и не последна удар от бялата точка за „чуковете“.

Така Ливърпул регистрира трета поредна победа във Висшата лига и остана в играта за класиране в Топ 4 в края на сезона. За Дейвид Мойс пък вчерашният му юбилей остана с горчив привкус заради поражението.

Уест Хям – Ливърпул 1:2

Голмастори: 1:0 – Лукас Пакета(12), 1:1 – Коди Гакпо (18) , 1:2 – Жоел Матип (67)

Уест Хям: Фабиански, Цоуфал, Агер, Зума, Кресуел, Соучек, Райс, Пакета, Бенрама, Боуен, Антонио

Ливърпул Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Джоунс, Салах, Гакпо, Жота