Формулата за успех на Египет на Купата на Африка е без неизвестна – Мохамед Салах + солидна защита. Може да не е особено поучително и красиво за гледане, но изглежда работи.

Четвъртфиналът с Мароко не беше футболен празник, но звездата на Ливърпул отново беше ключов за успеха с 2:1 след продължения на фараоните. Той отбеляза изравнителното попадение и създаде победния гол, което прати Египет срещу домакина на състезанието Камерун в следващата фаза. Това ще бъде сблъсък между двата най-успешни отбора в историята на Купата на африканските нации.

Фараоните си пробиха път до тази фаза, след като отбелязаха само два пъти в 4 мача. Такъв е животът под ръководството на португалеца Карлош Кейрош. Още в 7-ата минута те се оказаха изоставащи в резултата – Ашраф Хакими спечели дузпа, а Софиян Буфал я реализира с лекота.

Това принуди Египет да натисне и в кратките избухвания на футбола между кавгите, мрънканията и преструвките за тежки травми имаше моменти, в които фараоните изглеждаха доста добре. Това беше мач, в който пейките на двата отбора поддържаха състояние на постоянно напрежение и поне толкова енергия беше изразходвана за крясъци по четвъртия съдия.

Но след почивката Салах се превърна в централна фигура, пише "Тема спорт". В 53-ата минута Краля на Египет изравни, но след това мачът отново влезе в познатото си темпо. Четвърт час преди края пък избухна меле с участието на 16 души, но най-важният момент дойде в 100-ата минута – Салах асистира за Трезеге и играчът на Астън Вила реализира скъпоценния победен гол.