Ливърпул победи с 2:0 Саутхямптън на "Сейнт Мери" и направи важна крачка към Топ 4 на Висшата лига. Попаденията в мача забиха Филипе Коутиньо с феноменален удар още в третата минута и Рахийм Стърлинг след почивката.

С тази победа червените са вече с 45 точки и се изкачиха до шестото място в класирането, но вече изостават само на две точки от Манчестър Юнайтед и четвъртото място. Саутхямптън е на пето място с 46 точки.

Като цяло Ливърпул изигра тактически правилно мача. Червените се възползваха максимално добре от ситуациите си, вкараха два гола и си грабнаха победата и трите точки.

Домакините от своя страна също направиха качествен мач, но регистрираха множество пропуски и това им изигра лоша шега.

И двата отбора имаха претенции за неотсъдени дузпи, но в крайна сметка не се стигна до наказателни удари и Ливърпул заслужено взе победата. Така мърсисайдци вече нямат загуба в последните си 10 мача от Висшата лига.

Срещата започна по-уникален за Ливърпул начин, след като още в 3-ата минута червените успяха да вкарат. Тогава Лазар Маркович асистира на Филипе Коутиньо, който опъна мрежата на Саутхямптън за 0:1 след феноменална тупалка от 30 метра.

Този страхотен гол нахъса домакиние, които натиснаха здраво Ливърпул и стигнаха бързо до няколко положения. В 5-ата минута Елеро Елия се освободи през центъра и стреля силно, но Симон Миньоле спаси. Последва и тупалка на Мая Йошида, но в аут.

В 8-ата минута Саутхямптън стигна до нов шанс, но този път с пропуск се отчете Джеймс Уорд-Праус. Това бяха силните моменти за домакините, но те не успяха да вкарат. В тези минути играчите на Ливърпул се бяха прибрали в собственото си наказателно поле и разчитаха основно на контраатаки.

При една такава мърсисайдци скочиха за дузпа, след като Хосе Фонте подкоси Рахийм Стърлинг в пеналта, но съдията не посочи бялата точка и определено ощети гостите. След половин час игра Джордан Хендерсън залъга Мат Таргет и стреля остро по диагонала, но Форстър показа класа и спаси.

Пет минути по-късно домакините стигнаха до поредното си положение, но Стивън Дейвис  се засуети в наказателното поле и пропусна да нанесе голов удар. Към края на полувремето играчите на Саутхямптън притиснаха сериозно червените и се стигна до най-спорните положения.

Първо в 44-ата минута се наложи Симон Миньоле да се намесва решително с ръце точно на границата на пеналта, като домакините претендираха, че това е станало извън наказателното поле, но от повторенията се видя, че Миньоле е действал на самата линия.

Малко по-късно съдиите резнаха сериозно "светците", след като не отсъдиха очевадна дузпа за тях, за игра с ръка на Емре Джан в наказателното поле на Ливърпул.

Второто полувреме започна с ново положение за Саутхямптън. В 47-ата минута Елеро Елия бе изведен отдясно, но се засуети и Мартин Шкъртел го блокира. Малко по-късно Грациано Пеле се освободи от защитата на Ливърпул и стреля мощно, но в аут.

И след почивката домакините контролираха играта, но така и не успяваха да стигнат до изравняването. Постепенно гостите изнесоха играта в по-предни позиции. В 55-ата минута Рахийм Стърлинг бе изведен зад защитата на домакините, но правилно бе отсъдена засада.

Десет минути по-късно Садио Мане залъга Мартин Шкъртел и стреля от дъгата на наказателното поле, но топката мина до гредата на Миньоле. В 70-ата минута "светците" изпълниха триково пряк свободен удар, но не се разбраха и изпуснаха идеална възможност за гол.

Последва пропуск на Даниел Стъридж, който отблизо не успя да опъне мрежата на домакините. В 73-ата минута Ливърпул вкара втори гол и реши мача. Тогава защитата на домакините сгреши детински, при което "мърсисайдци" бързо разцъкаха, последва нова грешка на "светците", от която се възползва Рахийм Стърлинг, който опъна мрежата за 0:2.

Играчите на Саутхямптън се опитаха да антиснат и да стигнат поне до почетно попадение, но червените не им дадоха почти никакви шансове до края и заслужено си взеха победата и трите точки.

Саутхямптън - Ливърпул 0:2

Голмайстори:

0:1 Филипе Коутиньо (8) 0:2 Рахийм Стърлинг (73)

Саутхямптън: Фрейзър Форстър, Натаниел Клайн, Хосе Фонте, Мая Йошида, Мат Таргет, Джеймс Уорд-Праус, Виктор Уаняма, Стивън Дейвис, Филип Джурич, Грациано Пеле, Елеро Елия

Ливърпул: Симон Миньоле, Емре Джан, Мартин Шкъртел, Деян Ловрен, Лазар Маркович, Джо Алън, Джордан Хендерсън, Джордан Ибе, Филипе Коутиньо, Рахийм Стърлинг, Адам Лалана