Бившият изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед Питър Кениън разказа доста интересни истории от престоя си на "Олд Трафорд" в подкаста на Рио Фърдинанд.

Една от тях бе как "червените дяволи" пропуснаха възможността да привлекат бразилската легенда Роналдиньо през 2003 година.

12 месеца след като триумфира със световната купа през 2002-ра Роналдиньо бе сред най-желаните футболисти на планетата. Юнайтед също го искаше в редиците си и бе готов да го доведе от Пари Сен Жермен на "Олд Трафорд".

По онова време Дейвид Бекъм тъкмо бе напуснал Юнайтед, за да премине в Реал Мадрид, и Юнайтед се опитваше да се пребори за Роналдиньо като негов заместник.

До трансфер на "Олд Трафрод" така и не се стигна. Вместо това бразилецът акостира в Барселона.

Кениън, който бе изпълнителен директор в Манчестър Юнайтед между 2000 и 2003 г., обясни защо сделката с ПСЖ е пропаднала.

"Наистина го искахме. Много. Постарахме се", каза Кениън за подкаста Rio Ferdinand Presents.

Бившият директор на "червените дяволи" отрече ПСЖ първоначално да се е съгласявал на една трансферна сума, след което да е искал по-висока. Преговорите с Роналдиньо всъщност са се усложнили допълнително заради проблеми от негова страна.

"Алекс (Фъргюсън) също бе доста въвлечен в сделката. Той имаше финалната дума, вече бе обяснил защо го искаше и за коя позиция. Алекс знаеше за всяка подробност около трансфера.

Обикновено в подобни ситуации преговаряш с футболиста и агента. Но ние трябваше да се разправяме с няколко агенти и около още 20 души антураж. Той е велик футболист, но не бяхме виждали подобно нещо.

За него се знаеше и че може да развали атмосферата в съблекалнята, да закъснява за тренировки и подобни неща. Бразилската култура е различна. Наистина бе фантастичен играч, но негативните неща излизаха едно след друго, а и той искаше да дойде тук с още много хора покрай себе си.

Тогава ситуацията в Юнайтед бе различна. Никой не се ползваше със специално отношение. Всички бяха равни."

Според цитирания от webcafe Кениън ритнатата обувка към Дейвид Бекъм и напускането на английската звезда също е повлияло сделката за Роналдиньо да не се осъществи.

"Това бе дори по-голяма пречка от парите - разкри още бившият шеф на Юнайтед. - Почти бяхме постигнали договорка с клуба, бяхме се разбрали и с играча, но накрая решихме, че този трансфер няма да сработи."

След като изпуснаха Роналдиньо, Манчестър Юнайтед привлече Кристиано Роналдо от Спортинг Лисабон.

Бразилецът пък отиде в Барселона, където спечели "Златната топка" през 2005-а и Шампионската лига година по-късно.

Роналдо също щеше да постигне такива успехи с Юнайтед, но малко по-късно, преди през 2009-а да смени "червените дяволи" за Реал Мадрид, където да се доразвие в един от най-великите футболисти в историята.

Снимка: БГНЕС