Сър Алекс Фъргюсън няма да бъде посланик на Манчестър Юнайтед от следващия сезон, но ще запази мястото си в борда на директорите на клуба, съобщават медиите във Великобритания във вторник.

Легендарният шотландец на "червените дяволи" заемаше този пост след отказването си мениджърската работа през лятото на 2013 година. Ръководството на 20-кратните шампиони на Англия иска да намали значително разходите си и поради тази причина няма да използва официално Фъргюсън като свой посланик.

Заплатата на Сър Алекс не е известна с точност, но от тогавашното ръководство съобщиха, че през 2013 и 2014 година той е получил общо над два милиона британски лири. 

Джим Ратклиф, ръководител на INEOS и акционер в клуба, e обявил прекратяване на плащанията към Фъргюсън. Въпросът е бил решен без излишни скандали, които могат да навредят на реномето на Манчестър Юнайтед или Алекс Фъргюсън.

82-годишният шотландец ще остане директор в клуба и ще продължи да посещава мачовете на "червените дяволи".

Фъргюсън е най-успешният мениджър в историята на Манчестър Юнайтед. За 26 години начело на тима той спечели общо 38 трофея, включително 13 титли на Англия и два трофея в Шампионската лига.