Трансферът на Лени Йоро в Манчестър Юнайтед показва нагледно какво иска да промени сър Джим Ратклиф в клуба и вече го прави. Новият миноритарен собственик, който бе натоварен с цялата спортно-техническа власт, ще се стреми трансферните ходове на "червените дяволи" да бъдат възможно най-добре обмислени и най-рано осъществявани, а не сделките да бъдат сключвани, ръководени от паниката.

За първи път от години насам Юнайтед се пребори за футболист, който наистина бе искан и от други големи отбори. Може би подобно нещо не се бе случвало от преди 2008-а, когато шейховете от Абу Даби купиха градския съперник Манчестър Сити.

Реал Мадрид и Пари Сен Жермен проявяваха истински интерес към 18-годишния Йоро, но нито един от двата отбора не бе готов да извади повече пари от "червените дяволи".

Желанието на Йоро бе да доиграе последната година от договора си в Лил, след което да поеме към "Сантяго Бернабеу" като свободен агент. "Песовете" обаче не бяха готови да загубят най-големия си талант без пари и дори се появиха спекулации, че са заплашили бранителя да го замразят на пейката през целия сезон, ако не приеме офертата на Юнайтед.

Все пак Юнайтед продължи да настоява и убеди Йоро, че преминаването на "Олд Трафорд" е правилната стъпка за него.

"Червените дяволи" привлякоха достатъчно млади футболисти в последните години, но за нито един от тях не е имал истинска конкуренция. Джейдън Санчо (73 млн. паунда от Борусия Дортмунд), Антони (80,9 млн. паунда от Аякс) и Расмус Хойлунд (72 млн. паунда от Аталанта) пристигнаха на "Олд Трафорд" срещу доста сериозни пари, но не бе преборен реален конкурент за тях.

Точно обратното се случи с Ерлинг Холанд и Джуд Белингам. И в двата случая Юнайтед загуби. И в двата случая в конкуренция с Борусия Дортмунд.

С Йоро е различно. Не само защото Юнайтед спечели наддаването за него, но и защото го направи за реалистична цена - около 60 милиона евро с бонусите. Случи се и преди началото на сезона, а не в края на август, когато играчът нямаше да има никакво време за адаптация.

Какво се промени? Идеята на Ратклиф е Юнайтед да насочва интереса си към топ таланти. Времената на пилеенето на ресурс за остаряващи звезди приключиха.

"Бих предпочел да вземем следващия Мбапе, отколкото да се опитваме да си купуваме успеха - каза Ратклиф през март. - Няма смисъл да купуваме Мбапе. Всички го знаят. По-трудното е да намериш следващия Мбапе, следващия Джуд Белингам или следващия Рой Кийн."

Юнайтед реши да предприеме тази нова тактика след одита, който Ратклиф назначи, за трансферната политика през последните пет години. Според ESPN екипът, изготвил одита, е открил редица случаи за надплащане при трансферната цена, раздути заплати, безсмислено удължаване на договори само и само играчите да не бъдат губени като свободни агенти.

Само заради последния фактор Юнайтед се сдоби с раздут състав от второкласни футболисти, които можеха да повишат класата на отбора и трябваше да бъдат разкарани преди две-три години.

Това лято вече виждаме промяна в този аспект. Рафаел Варан и Антони Марсиал напуснаха след края на договорите им, а около 40 млн. паунда бяха прибрани от трансферите на Мейсън Грийнууд (Марсилия), Уили Камбуала (Виляреал), Алваро Фернандес (Бенфика) и Дони ван де Беек (Жирона).

Очаква се Юнайтед да се раздели с още няколко футболисти до края на лятото. Изглежда, че клубът се връща към безкомпромисния подход, който загуби след напускането на сър Алекс Фъргюсън през 2013-а.

Според цитирания от Sportcafe ESPN Хари Магуайър, Виктор Линдельоф, Аарън Уан-Бисака, Скот Мактоминей и Кристиан Ериксен, всички от които имат по още година в договорите си, също могат да напуснат "Олд Трафорд" още сега при добра оферта за тях.

Каземиро и Антони също попадат в тази графа, но заплатите и на двамата са прекалено високи, че някой друг да се съгласи да ги плаща. Самите те не биха отишли другаде за по-малко пари.

"Джоъл и Аврам (Глейзър) с удоволствие щяха да се отърват от Уан-Бисака или Линдельоф - казва източник пред ESPN. - Но тогава те питат: "Колко можем да им вземем и колко струва да ги заменим?" Когато разберат, че цената за нови футболисти е два пъти по-голяма от това да запазим старите, те веднага решават да ги задържат за още година.

С удоволствие плащаха по 10 млн. паунда в заплати на футболисти, вместо да ги пуснат да си тръгнат без пари и да похарчат още 20 млн., за да привлекат по-добри, които да ги заменят."

Да, но това не е само пазар. Затова и се смята, че тази политика вече е в историята. Ратклиф назначи Омар Берада за изпълнителен директор, Дан Ашуърт за спортен директор и Джейсън Уилкокс за технически директор. Тримата трябва да оглавят футболните операции на "Олд Трафорд" и да направят от Юнайтед отново една добре смазана машина.

Основната цел на клуба това лято е футболисти, влизащи в последната година от договорите си. Това ще помогне на Юнайтед да постигне целите си на ранен етап от лятото и решенията за привличането на тези играчи ще бъде базирано основно на футболните качества, а не на финансовите изисквания.

В момента Ашуърт и Уилкокс работят в структура, оглавявана от Ратклиф и Берада - бивш шеф в градския съперник Ман Сити, който водеше преговорите за привличането на Холанд през 2022-ра. Спорните решения вече ще се взимат от хора, разбиращи и от футбол, а не от Глейзър.

Друг ключов фактор - Ерик тен Хаг е с редуцирана роля при трансферите. Финалното решение за привличането на този или онзи футболист ще бъде взимано от Ашуърт и Уилкокс.

Това е сериозна промяна, която се очаква да донесе много позитиви на "червените дяволи". Една от тях вече е налице с Йоро. Евертън отхвърли две оферти на Юнайтед за Джарад Брантуайт, Байерн Мюнхен поиска повече, отколкото Юнайтед бе готов да даде, за Матайс де Лихт и клубът веднага се насочи другаде и бързо финализира трансфера на френския бранител.

Привлечен бе и Джошуа Зиркзее от Болоня. 23-годишен нападател, който да поеме част от тежестта в атака от рамената на Хойлунд, за да може срамът през миналия сезон с отрицателната голова разлика да не бъде повтарян.

Месец и половина преди края на трансферния прозорец Юнайтед не изглежда паникьосан. Това е позитивното, което може да се каже за "червените дяволи". Да, все още има зони на терена, които се нуждаят от попълнения. Трябва още поне един халф, а в зависимост на следващите изходящи, може да се търсят и още нови фора.

Каквото и да се случи занапред на "Олд Трафорд", изглежда, че Юнайтед ще действа много по-решително и много по-бързо на трансферния пазар. И най-важното отново - решенията ще се вземат от хора, които разбират и от футбол, а не гледат просто едно плюс едно да прави две.

Изминаха над 10 години без титла за "червените дяволи", но за първи път от доста време знаците в Юнайтед са обнадеждаващи.

Снимка: БГНЕС