Сър Джим Ратклиф е близо до постигане на сделка за закупуване на 25% от Манчестър Юнайтед, след като катарският бизнесмен Шейх Ясим бин Хамад ал Тани се оттегли от борбата. Офертата на Ал Тани, която оценяваше Юнайтед на над 5 млрд. паунда, се считаше за единствената, която е за 100% от клуба.

Появиха се обаче информации, че катарската оценка не е достатъчна за сегашните собственици на "червените дяволи" - семейство Глейзър, които управляват клуба от 2005-а насам, така че Шейх Ясим е бил принуден да се оттегли от процеса по закупуване. Другото предложение е за закупуване на около 25% дял от петролния магнат Ратклиф, който вече заяви, че е фен на Юнайтед от дете. Такава сделка на този етап изглежда близо до осъществяване.

"Надяваме се тази новина да ускори процеса, а не да го забавя допълнително", се казва в изявление на Тръста на привържениците на Манчестър Юнайтед (МЮСТ) след оттеглянето на Шейх Ясим. "На база последните 11 месеца, никой не може да бъде категоричен".

Юнайтед се нуждаят от инвестиции, за да реновират "Олд Трафорд" и да спечелят първа титла на Висшата лига от 2013-а насам. Семейство Глейзър ръководят клуба от 2005-а, когато го закупиха за по-малко от 800 млн. паунда - 18-годишно управление, белязано от протести и липса на достатъчно значими трофеи след раздялата с бившия мениджър на манчестърци - сър Алекс Фъргюсън, също през 2013. "Червените дяволи" взеха първи трофей по-рано през годината, когато надвиха Нюкасъл във финала за Купата на Лигата през февруари. /БГНЕС