Брайтън победи Манчестър Юнайтед на своя "Амекс" с 1:0 в драматичен мач от 28-мия кръг на английското първенство. Домакините бяха по-добрият отбор, а гостите имаха късмета Каземиро и Антони да не бъдат изгонени през второто полувреме. Развръзката дойде в 9-та минута на добавеното време, когато Алексис МакАлистър реализира хладнокръвно дузпа, отсъдена за игра с ръка на Люк Шоу в наказателното си поле.

Така Манчестър Юнайтед загуби ценни точки в битката за Топ 4. Тимът на Ерик тен Хаг за момента е 4-ти с 64 точки и мач по-малко от петия Ливърпул, който е с 59. Брайтън пък продължава битката за класиране в евротурнирите. "Чайките" са 6-ти с 55 точки и два мача по-малко от Ливърпул.

Ман Юнайтед започна добре срещата и още във втората минута можеше да поведе в резултата, след като Антони изскочи на стрелкова позиция. Бразилецът обаче прати топката покрай вратата.

Малко след това Брайтън имаше грандиозен шанс да поведе. Митома се възползва от грешка на гостите при изнасянето и изскочи сам срещу Де Хеа. Японецът стреля мощно, но прати топката в главата на испанеца.

Брайтън продължи да играе добре и активният Митома имаше нов шанс малко след това. Този път крилото не успя да улучи очертанията на вратата. До края на първата част имаше още един шанс за “червените дяволи”. Марсиал обаче не успя да реализира от изгодна позиция.

Второто полувреме започна с голям шанс на Брайтън, след като само пет минути след подновяването на играта Енсисо направи страхотен индивидуален пробив, намери удобна позиция за стрелка, но шутът му беше блокиран от Уан-Бисака.

В следващите минути домакините изградиха още две добри ситуации, но Митома и Дани Уелбек не намериха целта.

В 65-та минута Брайтън имаше сериозни претенции за пропуснат втори жълт картон за Каземиро. Бразилецът фаулира играч на домакините, но Андре Маринър даде авантаж, а след това “забрави” за нарушението на халфа. Малко след това Митома падна в наказателното поле на Юнайтед, но сигнал отново не последва.

В 68-та минута Бруно Фернандеш загатна за класата си с прекрасен удар от границата на наказателното поле. Джейсън Стийл обаче направи невероятно спасяване. Малко след това и Антъни като по чудо не беше изгонен за неспортсменско нарушение. Играчите на двата отбора дори се сдърпаха, но сериозни последствия нямаше.

В 86-та минута Соли Марч направи страхотен пробив и стреля от границата на наказателното поле, но топката облиза страничната греда. В добавеното време и Алексис МакАлистър опита късмета си с удар от 25 метра, но Де Хеа направи ново фантастично спасяване. Развръзката дойде дълбоко в добавеното 5-минутно продължение. Люк Шоу игра с ръка в наказателното си поле след центриране от фланга. Първоначално реферът не реагира, но след намесата на ВАР посочи цялата точка. МакАлистър изпълни категорично в горния ляв ъгъл и донесе победата на Брайтън.

Брайтън - Манчестър Юнайтед 1:0 1:0 Алексис МакАлистър 90+9'-дузпа

Брайтън: Стийли, Кайседо, Уебстър, Дънк, Еступинян, Гилмор (75 - Колуил), Мак Алистър, Хулио Сесар Енсисо, Буонаноте (62 - Марч), Митома, Уелбек (75 - Ундав)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Шоу, Дало, Каземиро, Фред (76 - Забицер), Антъни (76 - Санчо), Фернандеш, Рашфорд, Марсиал (84 - Вегхорст)