Люк Шоу беше казал, че това ще покаже на Манчестър Юнайтед къде се намира. Колко реално е тяхното съживяване. За Барселона не беше по-различно. Отговорът все още може да не е окончателен и двата отбора ще трябва да изчакат още седмица, за да разберат дали остават в Лига Европа, но в четвъртък вече беше ясно едно – каталунците и червените дяволи гарантират забава.

Мачът завърши с изстрел с глава на Роналд Араухо, който беше 35-ият удар към една от двете врати в една приятна и неочаквано луда нощ. Черешката на тортата бяха четирите попадения. Маркос Алонсо вкара първото, а Маркъс Рашфорд изравни. Автоголът на Жул Кунде изглежда щеше да прати Юнайтед на реванша с преднина. На няколко пъти 20-кратните шампиони на Англия бяха много близо до трети удар, с което щяха да обезсмислят втория двубой. Барселона изглеждаше победен, а Ерик тен Хаг се вайкаше след срещата. Според изчисленията му при резултат 2:1 неговите момчета са профукали 4 чисти положения, а освен това е бил спестен червен картон на Кунде.

След това обаче Барселона се прероди. Центрирането на Рафиня се превърна в удар и влетя в мрежата за 2:2. Последните минути принадлежаха повече на домакините, но ново попадение не падна. „Това беше представяне на наистина високо ниво от двата отбора“, отсече Тен Хаг. Шави изрази задоволството си, че „бяхме конкурентни на един грандиозен отбор. Един сред най-добрите тимове в Европа в момента“. Треньорът на лос кулес също изрази съжаление, че момчетата му не са стигнали до победата, не на последно място, защото им е отказана дузпа „с размерите на катедрала“. Беше една напрегната нощ, в която след 15 секунди игра червените дяволи можеха да поведат, а в последния миг Араухо пропусна да донесе успеха на блаугранас.

Феновете на Юнайтед високо на „Камп Ноу“ пееха песни за почит към Оле Гунар Солскяер след края на този брилянтен мач, който ни остави без дъх. Определено се чувстваше като в старите времена.

Не само връщане към незабравимия победен гол на Солскяер във финала срещу Байерн през 1999 г. именно на този стадион. Но и към дните, когато червените дяволи и Барселона се бореха за най-голямата награда. Тези два гиганта никога не са скучни, дори и в Лига Европа. Един от най-великите мачове във футбола създаде спектакъл, подобаващ на най-високата му стойност. А Маркъс Рашфорд озари катедралата на каталунците. Той беше практически невъзможно да бъде спрян през второто полувреме. И логично отбеляза 14-ия си гол в последните 16 мача. В навечерието на сблъсъка Шави описа Маркъс като един от най-опасните нападатели в Европа. И той наистина изглеждаше като такъв.

Какъв първи мач само! От край до край, удар за удар! Два европейски гиганта се хванаха за гушите така, сякаш се разиграваше финал в Шампионската лига, а не място в 1/8-финалите на Лига Европа. На 94 000 фена на „Камп Ноу“ им хареса. Така че в Театъра на мечтите можем да си пожелаем от същото, моля. Какво удоволствие само беше, но в крайна сметка вероятно предимството е за Юнайтед. Те се завръщат на „Олд Трафорд“, където Барса ще отиде без наказания Гави и контузения Педри.

Сид ЛОУ, Guardian, превод на в-к "Тема спорт"