Мениджърите на Челси и Манчестър Юнайтед съответно Греъм Потър и Ерик тен Хаг, както и Футболната асоциация на Англия порицаха хомофобските скандирания от привърженици на "червените дяволи" по време на двубоя със "сините" в събота вечер на стадион "Стамфорд Бридж", завършил при равенство 1:1.

Потър сподели, че е "очевидно, че имаме още много работа за вършене" след появилите се информации за скандиранията от сектора с гостуващи фенове в дома на Челси. Наставникът на "сините" отговаряше на въпроси на журналисти, които чули хомофобските подвиквания по време на срещата, когато клубовете от Висшата лига бяха застанали зад кампанията Rainbow Laces в подкрепа на ЛГБТ общността. Колегата на Потър начело на Юнайтед Тен Хаг добави, че "подобно нещо не заслужава да присъства на трибуните", след като бе запитан репортери за коментара си за случилото се, като осъди и обидите по адрес на Рафаел Варан при принудителното напускане на защитника поради контузия.

"Хомофобия, подобно на всички форми на дискриминация, няма място във футбола. Манчестър Юнайтед е горд с нашата разнообразна фенбаза и работата, която клубът свърши за ограничаване на подобни случаи, които за съжаление чухме на "Стамфорд Бридж". Ще продължим да водим кампании в подкрепа на приемствеността и борбата с дискриминационните обиди, без значение дали на стадионите или онлайн. Това включва работа с фенски организации за образоване на привърженици по отношение престъпления, които езикът на дискриминацията предизвиква", сподели говорител на Манчестър Юнайтед.

"Част от нашата работа в тази сфера е свързана с осигуряването на релевантните власти със силни послания от хората, подкрепящи ЛГБТ общността, давайки подробности за това как скандирания от подобно естество се отразяват на преживяването им и чувството за приемственост по време на футболни мачове, така че да бъде утвърдена по-ясна позиция и разбиране на скандирането. Стоим твърдо срещу всички форми на дискриминация и искаме да гарантираме, че нашата игра е безопасна среда за всички - такава, каквато истински приема разнообразието и се бори срещу омразата както на терена, така и извън него. Вярваме, че футболът е игра за всички и ще продължим да даваме най-доброто от себе си, за да използваше нашето влияние за мотивиране на значима промяна, така че нашият спорт да е за всички", се казва в изявление на ФА. /БГНЕС