"Много спекулации имаше през това лято, но аз наистина съм щастлив тук", заяви Давид де Хеа по клубния тв канал на Манчестър Юнайтед, с което сложи край на серията от летни слухове. По-късно вратарят публикува в социалните мрежи и своя снимка с усмивката си и в компанията на Луис ван Гаал, сякаш нищо не се е случвало през последните няколко седмици. 

На холандския мениджър му се удаде да задържи своя вратар. Де Хеа поднови договора си и ще остане на "Олд Трафорд" до лятото нa 2019 г., като се предвижда и евентуалното му удължаване за още един сезон. 

Така или иначе конфликтите при преговорите за вратаря струват на Реал общо 16,5 млн. евро чисти и 34 милиона бруто. В баланса като начало се включва неустойката от 10 млн. евро, които клубът трябва да плати на играча, задето не успя да го купи през лятото. Отделно Кралският клуб е задължен да подобри условията по заплатата на Кейлор Навас и ще му предложи по-изгодна сделка като компенсация, задето костариканецът не успя да отиде на "Олд Трафорд" вследствие на проваления трансфер на Де Хеа. 

 


 

Към сметката на мадридчани се добавят и 6-те млн. евро, платени за Кико Касиля, а също и обезщетението на Икер Касияс. Бившият капитан отписа 8 млн. евро от 24-те милиона, на които имаше право, но останалите 16 милиона си бяха поделени колективно от Реал и Порто. След остра реакция от страна на президента на португалския клуб Пинто да Коща и след изчисляване на данъците, Реал ще плати 4,5 млн. евро, а Порто - 2,5 милиона.

Според Флорентино Перес Манчестър Юнайтед си няма идея как се правят сделки в последната минута. Но след анализ на информациите на английските медии след подновяването на договора на Де Хеа интересът от продажбата на вратаря е бил нищожен. Това става ясно от видеоматериалите, на които Де Хеа прави невероятни спасявания на тренировките, снимките в Туитър на усмихнатия вратар и мениджъра и комплиментите на холандеца към играча: "Той е един от най-добрите вратари в света. Той е популярен и иска да се учи и да се усъвършенства. Давид имаше огромен принос през последния сезон и беше определен за Играч на годината в клуба през последните 2 сезона."

Времената, когато Ван Гаал отстрани 24-годишния вратар от отбора си, утрините, които той беше принуден да тренира с резервите, публичните коментари на Ван Гаал за неговото разочарование и словесната война след провала на сделката вече са в миналото. Дори и Едурне - гаджето на Де Хеа, която преди време обидно заяви, че градът Манчестър е по-грозен от задната част на хладилник, сега демонстрира задоволството си от новината с постинг: "Поздравления, скъпи".

Е.Ф. Абаскал, "АС"