Фразата може би се позагуби в цялата шумотевица, предизвикана от загубата на Ван Гал в първия ден на Висшата лига и насред призивите за спешното привличане на нови футболисти, но мениджърът на Манчестър Юнайтед на няколко пъти се върна към тази тема в изказванията си. Става дума за необходимостта футболистите "не само да тичат, но и да използват ума си".

След заслуженото поражение с 1:2 от Суанзи, Ван Гал изтъкна някои лоши решения, взети от футболистите, особено през първото полувреме. В програмата за двубоя пък той бе написал, че винаги тренира ума, а не краката и бе добавил, че на тренировките е забелязал как много играчи действат интуитивно, а трябва да се научат да мислят.

Случилото се на "Олд Трафорд" със сигурност ще даде много поводи за размисъл, като се започне от необходимостта да бъде привлечен солиден централен защитник и човек за центъра на полузащитата. Една от положителните нотки от двубоя със Суонзи бе присъствието на Ави Глейзър на трибуните. Президентът на клуба се убеди със собствените си очи в необходимостта от нови попълнения.

Що се касае до Ван Гал, в негово лице Юнайтед нае един от най-знаменитите и най-интелектуални треньори в световния футбол. Той обаче ще има нужда от време и пари, както и от това подопечните му (особено англичаните), да качат нивото на футболната си интелигентност, да овладеят по-добре занаята си и да станат по-гъвкави в тактически план.

Схемата 3-5-2, която Ван Гал приложи първоначално, изисква абсолютна концентрация от страна на централните защитници, които рискуват да се разкъсат прекалено много, както и по крилата, където халф-бековете трябва да са в постоянно взаимодействие с централните бранители, за да проследяват адекватно включванията на противниците от дълбочина. Това е система на игра, която може да се пропука срещу съперници като Суонзи, използващи крила и бекове.

Постройката обаче може да се окаже удачна, ако изпълнителите са нащрек. В последните години Фил Джоунс и Крис Смолинг тъпчат на място. Това, че ще работят с Ван Гал, може да им помогне отново да тръгнат нагоре, но и двамата бяха хванати в крачка при първото попадение на гостите. В предсезонната подготовка изглеждаше, че Ашли Йънг се справя добре с изискванията на новата система, но и той увисна при този гол.

Както се видя и от представянето на националния отбор в Бразилия, футболният интелект, умението да се предвиждат ходовете на съперниците и поемането на отговорност не са най-силните черти на английските футболисти. Йънг, Джоунс и Смолинг допуснаха много грешки от онези, които Ван Гал ще трябва да отстрани или като ги накара да действат по-съсредоточено, или като им намери по-добри заместници. Централният защитник на Рома Мехди Бенатия би бил такъв. Люк Шоу ще заиграе отляво, когато се възстанови, но и той има още много да учи.

20-годишният дебютант Тайлър Блакет и Йънг бяха твърде мудни в реакцията си, когато Анхел Ранхел и Нейтън Дайър се впуснаха в акция по десния фланг. Смолинг не се справи с Гулфи Сигурдсон. Джоунс бе блокиран от Вилфред Бони и Ки Сън-йон вкара, карайки феновете на Суонзи да запеят "Утре ще те уволнят!" по адрес на Ван Гал.

Холандецът невъзмутимо продължи да си води бележки, пращайки от време на време Райън Гигс да дава инструкции на футболистите. Създаде се впечатлението, че Ван Гал всъщност не остана особено изненадан от тежката участ на тима си в този мач. Той знае, че има нужда от нови попълнения, за да може Юнайтед да се добере до топ 4 този сезон.

Ван Гал е суров, корав човек. Но на "Олд Трафорд" той спести на играчите си изпълнения от типа на знаменития сешоар на Фъргюсън. Той пишеше ли, пишеше в своя бележник. Холандският професор имаше твърде много работа.

В продължителната си и впечатляваща треньорска кариера, Ван Гал си е създал репутацията на човек, подготвен за всякакви случаи. На почивката Хавиер Ернандес бе сменен от Нани, Йънг заигра като типичен ляв бек, а Джоунс застана на противоположния фланг. Мата продължи да действа като атакуващ халф, но Руни се доближи още повече до противниковата врата и изравни (макар и след статично положение).

След мача Ван Гал прие равнодушно неизбежната констатация, че Юнайтед се чувства по-добре при постройка 4-4-2.

"Манчестър Юнайтед винаги е прилагал тази система", коментира той. "Умението да се адаптираш обаче е важно нещо. Английските футболисти трябва да се отърсят от рутината на добре познатите схеми. Роджърс вече показа какво може да постигнеш, ако раздвижиш нещата".

В предсезонната подготовка Ван Гал залагаше на схемата 3-5-2 и това накара мнозина да предположат, че той винаги е действал по този начин. Истината е, че холандецът е променял предпочитаната си схема не веднъж и два пъти. В Аякс той използваше 3-4-3 и 4-3-3, в Байерн на моменти прибягваше към 4-2-3-1, в Барселона залагаше на 2-3-2-3, а в АЗ Алкмар – на 4-4-2.

Той се спря на още един недостатък, типичен за английските играчи (и някои техни съотборници): "Доста футболисти бяха много нервни през първото полувреме и често вземаха погрешни решения. Но тези играчи трябва да са свикнали с напрежението. Те са в Манчестър Юнайтед и трябва да са в състояние да се справят с високите изисквания".

След последния сигнал Ван Гал остана замалко на мястото си, сякаш си даваше сметка за огромния обем работа, която предстои да бъде свършена. После се изправи, стисна ръката на колегата си Гари Монк, преди да покаже, че очаква да се види с него по-късно, за да си поговорят. След това холандецът се запъти към съблекалнята, влизайки зад линията на стюардите, за да може да раздава автографи.

Зрителите го приветстваха, сякаш бе извел любимия им тим до победата, а не бе претърпял домакинска загуба от Суонзи (първа в историята на Юнайтед). Феновете на Червените дяволи отдават дължимото на внушителния интелект на новия мениджър, способен да отстрани многото проблеми на отбора. Ван Гал обаче ще има нужда от време.

Хенри Уинтър, "Дейли Телеграф"