Борнемут победи с 2:0 Арсенал в мач от 8-ия кръг на Висшата лига. Уилям Салиба получи червен картон след половин час игра, което се оказа решаващо за крайния изход на двубоя. Райън Кристи и Джъстин Клуйверт от дузпа донесоха успеха на "черешките". Загубата пък бе първа за лондончани от началото на първенството.

Мениджърът на "артилеристите" Микел Артета бе направил три промени от последния мач на тима, който бе победата с 3:1 срещу Саутхемптън преди паузата за национални отбори. Лятното попълнение Микел Мерино за първи път беше титуляр в среща от Висшата лига, а от първата минута започнаха още Леандро Тросар и Бенджамин Уайт. На мястото на невъзстановения Букайо Сака отдясно по атаката пък стартира Рахийм Стърлинг.

В 16-ата минута Давид Рая не подаде точно и Алекс Скот пресече топката. Последва подаване към Антоан Семеньо, който стреля фронтално срещу вратата пред дъгата на пеналтерията, но неточно.

В 27-ата минута Тросар не отигра добре една топка назад и това принуди Салиба да извърши нарушение срещу Еванилсон, който се откъсваше сам срещу вратаря. Главният съдия Робърт Джоунс показа жълт картон на бранителя, но след това бе извикан да прегледа ситуацията с ВАР и в крайна сметка промени първоначалното си решение, изваждайки директен червен картон за французина.

Въпреки че бе с десет човека, Арсенал имаше отличен шанс да открие резултата в 35-ата минута. Стърлинг проби отдясно в наказателното поле и центрира на първа греда, където Маркос Сенеси изби с глава, но топката попадна в Мерино, който шутира, но встрани от вратата.

В ответната атака Борнемут организира добра атака, при която Антоан Семеньо финтира Стърлинг, влезе отляво в пеналта и стреля силно в близкия ъгъл, но Рая изби в корнер. Последва смяна за гостите, като в игра се появи Якуб Кивиор, който замени Стърлинг.

В 41-ата минута Семеньо беше изведен по лявото крило, премина покрай Кивиор, стигна до наказателното поле и центрира ниско. Рая не успя да улови топката и тя стигна до Маркъс Тавърниер, който опита да стреля, но испанският вратар възстанови бързо позицията си и го блокира. Веднага след това домакините имаха нов отличен шанс да вкарат. Данго Уатара влезе в наказателното поле и подаде за оставения съвсем сам на втора греда Семеньо, който засече топката от въздуха, но ударът му премина над вратата.

Вратарят на „черешките“ Кепа Арисабалага можеше да се превърне в големия грешник за своя отбор. Той получи подаване в наказателното си поле, но сбърка след това с паса си към съотборник, който Мерино пресече. Испанският национал намери нахлуващия в пеналтерията Габриел Мартинели, който стреля с десния крак, но Кепа се реваншира и спаси с една ръка.

В 70-ата минута Борнемут откри резултата. "Черешките" разиграха по прекрасен начин заучено положение от корнер, като топката стигна с късо подаване за Джъстин Клуйверт на първа греда, който се измъкна от прекия си пазач и отигра технично с пета за резервата Райън Кристи, който с левия крак прати неспасяемо топката в десния горен ъгъл на вратата.

В 77-ата минута Кивиор сбърка с подаването си назад за Рая и топката бе открадната от Еванилсон. Нападателят влезе в пеналта и мина покрай испанския вратар, който го събори и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае Джъстин Клуйверт, който прати Рая в обратния ъгъл и отбеляза за 2:0 в 79-ата минута.

Загубата остави Арсенал на трета позиция със 17 точки, докато Борнемут се изкачи 10-и с 11 пункта.

 

Борнемут - Арсенал  2:0

Голмайстори: 1:0 Райън Кристи (70), 2:0 Джъстин Клуйверт (79)

Борнемут: Кепа Арисабалага, Хулиан Араухо, Иля Забарний, Маркос Сенеси, Миолш Керкез, Алекс Скот, Люис Кук, Антоан Семеньо, Маркъс Тавърниър, Данго Уатара, Еванилсон

Арсенал: Давид Рая, Рикардо Калафиори, Габриел Магаляеш, Улиям Салиба, Бенджамин Уайт, Микел Мерино, Томас Партей, Деклан Райс, Леандро Тросар, Кай Хаверц, Рахийм Стрлинг