Арсенал се измъчи във второ поредно домакинство, но все пак спечели с 3:1 срещу аутсайдера Саутхемптън в 7-ия кръг на Висшата лига. 

Артилеристите допуснаха изоставане в началото на второто полувреме, но след това показаха класата си и с 3 гола преобърнаха нещата. Букайо Сака бе голямата фигура с гол и 2 асистенции за триумфа. 

Така лондончани събрнаха 17 точки, за да останат на 1 от лидера Ливърпул, като имат равни с Манчестър Сити. Светците са предпоследни само с точка в актива си. 

В състава на домакините имаше интересни промени. Рахийм Стърлинг за първи път бе титуляр във Висшата Лига, като Леандро Тросар и Мартинели останаха на пейката. Габриел Жезус водеше атаката, а Томас Партей пък бе пратен на десния фланг на защитата, където Юриан Тимбер и Бен Уайт бяха аут с травми. За Светците Райън Манинг стартира, а промените бяха общо 4 от загубата от Борнемут. Рос Стюърт, Кайл Уокър-Питърс и Джо Арибо също започнаха. 

Артилеристите натиснаха от началото и в 3-ата минута стигнаха до сериозно разбъркване, но все пак  не се стигна до завършващ удар. Малко по-късно удар на Жезус бе блокиран, след което Стърлинг проби и балансът му бе нарушен, но дузпа трудно щеше да бъде отсъдена. В 12-ата минута след корнер Хаверц засече, но над вратата. 

Гостите трудно минаваха центъра, но в следващите минути не допуснаха сериозни ситуации пред вратата си, като бяха добре организирани. В 30-ата минута опит на Хаверц от добра позиция бе блокиран от самоотвержени действия на Уокър-Питърс. 

Габриел стреля над гредата при амбициозен опит, но лондончани така и не можеха да пробият сгъстената защита на съперника. В 40-ата минута Жоржиньо стреля на сантиметри встрани от 17-18 метра. Чак в добавеното време на първата част Арсенал стигна до първия си точен удар, след като Партей предизвика спасяване на Рамсдейл, но паузата така или иначе дойде при 0:0. 

Веднага след нея Стърлинг стреля неточно към далечния ъгъл. Скоро след това обаче, феновете на Арсенал изтръпнаха. Диблинг се справи с Калафиори и влезе в наказателното поле, след което потърси далечния ъгъл. Габриел блокира, но топката се оказа на крака на Фернандеш, който от въздуха я прати малко над гредата. 

Арсенал оцеля в тази ситуация, но не и в 55-ата минута. Фернандеш отне от Стърлинг, след което подаде веднага към спринтиралия Камерън Арчър. Нападателят достигна топката в наказателното поле, смени посоката и намери далечния ъгъл за 0:1. 

Радостта на гостите обаче, бе кратка. В 58-ата минута Сака отне и подаде на Хаверц, който нагласи топката на левия си крак, след което я прати в десния ъгъл, не оставяйки шансове на Рамсдейл, след като топката се отби и от гредата. 

Веднага след това Жезус се измъкна в празно пространство и можеше да стреля, но потърси Сака пред вратата и Харууд-Белис се плъзна по тревата, за да избие. Поседва тройна смяна за Артета и влизане на Мартинели, Тросар и Мерино. Райс прати топката доста над целта от добра позиция, а последва и удар на Партей, който бе отлонен на сантиметри встрани.    В 68-ата минута обратът стана пълен. Сака подаде отлично към далечната греда, където Мартинели засече отблизо и вкара в близкия ъгъл. Последва преразглеждане от ВАР, тъй като положението за засада бе тънко, но голът бе признат. 

Светците опитаха да натиснат и Диблинг прати топката малко встрани, а след корнер Харууд-Белис засече с глава отблизо, но тапката срещна гредата. В 88-ата минута интригата приключи. Арсенал контраатакува, но изглеждаше, че гостите ще се справят със ситуацията. Вместо да изчисти обаче, Сугавара отклони леко на пътя на Сака, който с нисък удар вкара за 3:1 и подпечата успеха. 

Арсенал – Саутхемптън    3:1

0:1    Арчър 55 1:1    Хаверц 58 2:1    Мартинели 68 3:1    Сака 88

Арсенал: Рая, Партей (84 Томиясу), Салиба, Габриел, Калафиори (90 Кивьор), Жоржиньо (61 Мерино), Райс, Хаверц, Сака, Стърлинг (60 Тросар), Жезус (60 Мартинели) Саутхемптън: Рамсдейл, Сугавара (90 Тейлър), Харууд-Белис, Беднарек, Уокър-Питърс, Манинг (74 Онуачу), Даунс, Арибо, Диблинг, Фернандеш (74 Стърлинг), Стюърт (27 Арчър)