Арсенал отново победи Тотнъм в дербито на Северен Лондон. Голът на Габриел донесе трета поредна победа на Артилеристите като гост на големия съперник – нещо, което не се е случвало в ерата на Висшата лига.

Единственото попадение падна в средата на второто полувреме от корнер. Габриел нанесе завършващия удар след центриране на Букайо Сака. Феновете на Тотнъм са недоволни, че имаше леко изблъскване от Габриел срещу Ромеро в ситуацията при гола.

Загубата е втора поредна за Шпорите в първенството. Арсенал пък вече има 10 точки и е само на 2 зад лидера Манчестър Сити, който единствен има пълен актив от точки.

Треньорът на Тотнъм Анге Постекоглу направи 4 промени в състава, който загуби от Нюкасъл преди паузата за националните отбори. Доминик Соланке бе възстановен и се върна в титулярния тим, а Мики Ван де Вен в сърцето на отбраната. Тройката в средата на терена от Родриго Бентанкур, Джеймс Мадисън и Деян Кулушевски има много изобретателен вид, докато Бренън Джонсън се завърна на дясното крило.

Както се очакваше, Мартин Йодегор не бе на разпологение за Арсенал след контузията си в глезена по време на мача на Норвегия преди няколко дни. Жоржиньо влезе на неговото място, а наказания Деклан Райс също не бе на разположение, като Габриел Мартинели получи титулярна позиция. Юриен Тимбер запази мястото си на левия бек, а новото попълнение Рахим Стърлинг бе записан сред резервите, както и Габриел Жезус, който отново е на разположение след контузия в слабините.

Тотнъм стартира силно и още в първите минути имаше отлични възможности. Соланке задържа добре и позволи на Сон да спринтира до аутлинията, корееца върна към Кулушевски, но удара на шведа бе слаб и избит от Рая в корнер.. Последва и възможност за Бренан Джонсън, при която Рая се намеси на ниво.

Последваха две отлични положения за Арсенал. Първо Кай Хаверц стреля с глава след центриране отляво на Тимбер, но Викарио спаси. След това Мартинели се отскубна сам срещу вратаря отляво, но избърза с удара и прати топката право във Викарио.

В 23-ата минута имаше нов шанс да Арсенал. Удар от дистанция бе блокиран от защитата на Тотнъм, но Сака центрира и Хаверц отклони с глава. Викарио нямаше проблеми да улови топката.

Удар на Поро бе спасен от Рая, а след това Удоджи не се ориентира и не нанесе удар.

Десетина минути преди края на първото полувреме се стигна до сериозна разправия между двата отбора. Тимбер удари Поро при едно единоборство, а след това Викарио опита да иска обяснение от защитника на Арсенал и се стигна до бутане и блъскане. Тимбер и Викарио отнесоха по жълт картон.

Първото полувреме завърши с рекорд за дербито на Северен Лондон от 7 жълти картона – 5 за Шпорите и 2 за Арсенал.

Второто полувреме пак започна с шанс за Тотнъм. Кулушевски центрира добре, Ван Де Вен отклони, но право във вратаря Рая.

Пробивът на Арсенал дойде в 64-ага минута. Центриране от корнер на Букайо Сака бе засечено с глава от Габриел от границата на вратарското поле – 0:1. Три от последните 4 гола, които Арсенал вкара във вратата на Шпорите са паднали след корнери.

До края Тотнъм така и не намери начин да пробие защитата на съперника и загуби за втори пореден път във Висшата лига. Арсенал пък постави рекорд от 3 поредни победи като гост на Тотнъм в ерата на Висшата лига.

ТОТНЪМ – АРСЕНАЛ 0:1

0:1 Габриел 64

ТОТНЪМ: Викарио, Поро, Ромеро, Ван Де Вен, Удоджи, Бентанкур (68 Одоберт), Кулушевски, Мадисън (80 Вернер), Сон, Джонсън (68 Сар), Соланке

АРСЕНАЛ: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Тимбер, Жоржиньо, Партей, Мартинели (80 Стърлинг), Тросар (80 Жезус), Сака (86 Нванери), Хаверц