Микел Артета обяви, че е „изумен” от червения картон на Деклан Райс, който помогна на Брайтън да стигне до 1:1 на „Емиратс” и така Артилеристите загубиха първи точки в шампионата. 

Халфът бе изгонен в началото на втората част, когато забави играта, чуквайки топката встрани и това накара съдията Крис Кавана да му покаже жълт картон, който бе втори за него. С човек по-малко лондончани не успяха да запазят преднината си. 

Артета претендираше, че в други случаи тези неща са били подминавани, а и Жоел Фелтман е трябва да бъде изгонен, заради участието си в инцидента. 

„Бях изумен. Наистина изумен, изумен, от това колко непостоянни могат да бъдат съдиите в решенията си. През първото полувреме имаше два подобни случая, в които нищо не се случи. След това имаме това положение, което е встрани и Деклан леко бута топката”. 

„Според правилата рефера може да покаже картон, но ако го направи трябва да изгони играча на Брайтън и да останем 10 срещу 10. Именно това ме изумява. Такова нещо на това ниво е недопустимо” заяви Артета. 

„Да, говорих с Деклан. Той наистина реигира, но това се случи без съперника да се опитва да организира контраатака или нещо подобно. Отново обаче ще кажа – по закон можеш да отсъдиш така, но трябва да го направиш и през първото полувреме, а и двубоят да продължи 10 срещу 10. Просто е” беснееше босът на лондончани.