След като завърши преминаването си в Арсенал, Рикардо Калафиори разкри, че поставянето на подписа под договора е кулминацията на една десетилетна мечта да играе в клуб от Висшата лига. След няколко вихрени дни италианският национал се премести във Филаделфия, за да финализира преминаването си от Болоня и след като формалностите бяха завършени, той беше представен на новите си съотборници. 22-годишният Калафиори не може да бъде по-щастлив да стане артилерист и най-накрая да вкуси живота в английския футбол, давайки първото си интервю пред клубния сайт.

„Чувството е невероятно! Най-накрая съм тук и нямам търпение да тренирам с отбора и да играя за феновете. Всъщност това беше моя мечта, откакто бях на 12 или 13 години, защото виждах нивото на Висшата лига и за мен най-добрите играчи в света играят тук. Това е не само моя мечта, но и на всички”, заяви Калафиори.

Както при повечето трансфери преговорите между Арсенал, Болоня и Рикардо продължиха известно време, но веднага щом парчетата започнаха да си идват на мястото, защитникът бързо разбра, че бъдещето му принадлежи на северен Лондон.

Той разкри, че дискусиите с мениджъра Микел Артета, спортния директор Еду и съотборника му в скуадра адзура Жоржиньо са помогнали да се убеди, че взима правилното решение. От друга страна виждайки напредъка на артилеристите през последните няколко сезона, той не е изпитвал никакви колебания.

„Говорих много с мениджъра и с Еду и те ме убедиха. Но в интерес на истината вече вътрешно бях решил. Мисля, че това е най-добрият проект за мен за следващите няколко години и смятам, че ще се подобря като играч“, каза Роберто.

„Говорих с Жоржиньо преди един месец и впечатленията, които имам от него в националния отбор са, че е наистина един добър човек. Вече бях убеден, но той също ме нави. Непрекъснато ми казваше: „Ела, ела, ела! Ще се радваш да си тук, отборът е невероятен, както и персоналът, всичко е супер.“ Сега мога спокойно да кажа, че не е преувеличил ни най-малко и сам се убедих още в първите ми минути в Арсенал“, добави италианецът.

След като помогна на Болоня да се класира за първи път в Шампионската лига миналия сезон, като беше част от третата най-добра защитната линия, сега Рикардо се присъединява към клуб, допуснал най-малко голове и запазил най-много чисти мрежи в последна кампания във Висшата лига.

Конкуренцията отбраната на артилеристите току-що стана още по-интензивна и докато Калафиори знае, че ще трябва да се бори упорито за място сред титулярите, той няма търпение да се опита да помогне на тима да спечели шампионския трофей. Който убягва на артилеристите от 2004-а.

„Дойдох тук, за да играя на най-високо ниво, така че ще направя всичко, за да съм полезен на отбора. Надявам се да го покажа още в първите мачове. От моя гледна точка това е само началото, но начало на нещо по-голямо. Вълнувам се да започна да играя за Арсенал и да печеля трофеи”, завърши италианецът.

  • 15 факта за Рикардо

Рикардо Калафиори се радва на стремителен възход през последните 12 месеца, което го накара да смени живота си в швейцарската Суперлига, за да стане изгряваща звезда в Серия А, да дебютира за Италия и да премине в отбора от северен Лондон. Предлагаме ви 15 факта за хитовия италианец.

  • Римско начало

Роден в Рим на 19 май 2002 г. Рикардо от 8-годишен е в школата на вълците. Талантът му е забелязан рано – през 2019-а беше сочен за един от най-добрите футболисти родени след 2002-а от „Гардиън“, а през 2021 г. УЕФА го постави сред 50-те най-обещаващи младежи.

  • Булдозерът

Талантът можеше да приключи рано, след като през 2018-а 16-годишният играч в мач срещу Виктория Пилзен от Младежката лига на УЕФА разкъса всичките връзки на лявото коляно, както и менискуса и ставната капсула. В следващия двубой на мъжкия тим Един Джеко вкара хеттрик и показа фланелка с името му. Младокът направи всичко, за да се завърне, в това число и рехабилитация в САЩ, а баща му му лепна прозвището Булдозера.

  • Отплата

Година по-късно упоритостта му се възнагради, като помогна на Рома да спечели с 3:1 срещу Ювентус, изработвайки дузпа. Единственият му гол за вълците бе срещу Йънг Бойс в ЛЕ. На „Олимпико“ игра с бившите топчии Хенрих Мхитарян и Ейнсли Мейтланд-Найлс.

  • Швейцарска авантюра

След 17 изяви и кратък престой под наем в Дженоа, Рикардо се присъедини към Базел през август 2022 г. Той записа 34 мача и помогна на тима да стигне до полуфинал в ЛК.

  • Промяната

Най-значимият момент в Базел беше, когато временният треньор Хайко Фогел го премести от левия бек в центъра на защитата. Тимът загуби само два от 13 поредни мача в новото му амплоа. Показа хладнокръвие реализирайки от бялата точки при успеха след дузпи срещу Слован Бр, за достигане до четвъртфиналите в ЛК.

  • Пробивът в Болоня

При 30-тте си мача за рособлу отборът запази 15 сухи мрежи, а защитата отстъпи само не тези на Ювентус и шампиона Интер. Петото място осигури дебют в ШЛ, като Болоня за последно игра преди 60 г. за КЕШ.

  • Емблематични приятели

Сред приятелите на Калафиори са легендите на Рома Де Роси и Тоти. „Даниеле беше близо до мен, когато бях контузен, благодарен съм и на Франческо. От Тиаго Мота научих много неща. Поддържам контакт и с Моуриньо“, признава Рикардо.

  • Повиквателната

След като игра за селекциите от 15 до 21 г., Калафиори дебютира за мъжете като късна резерва в контролата срещу Турция (0:0) преди Евро 2024. С изявите си срещу Босна (1:0) си спечели титулярно място за турнира.

  • Еврозвезда

Първенството в Германия не протече както адзурите искаха, но Рикардо беше ярък. Асистира за гола на Дзакани срещу Хърватска (2:1), който класира адзурите на 1/8-финал срещу Швейцария, мач, който пропусна заради натрупани картони.

  • Подавачът

Няма централен защитник в Топ 5 на първенствата с повече асистенции от Рикардо – 5, през миналия сезон. Пасовете му са с 89,8% точност, създал е 17 възможности за гол.

  • Светло бъдеще

Срещу Албания (2:1) на 22 години и 27 дни, Калафиори стана вторият най-млад италианец, участвал на еврофинали след легендата Паоло Малдини. В Рома го смятаха за наследник на Александар Коларов, докато идеята на Фабио Капело бе друга – „Първата мисъл е за младия Серхио Рамос. Калафиори като него също се трансформира от бек в централен защитник“.

  • Моделът

Когато го попитаха с кой играч иска да бъде сравняван, той каза: „Джон Стоунс е моят модел. Неговият стил на игра е най-близо до моя“.

  • Другите сънародници

Рикардо ще стане четвъртият италианец в Арсенал. Нападателят Артуро Луполи (2004-06) бе първият, следван от вратаря Вито Маноне (2009-12) и халфа Жоржиньо (от 2023-а).

  • Болонската връзка

Рикардо е вторият играч от Болоня, привлечен от артилеристите. Преди него в северен Лондон акостира Такехиро Томиясу през 2021 г.

  • Човек на семейството

На въпрос кое е най-голямото постижение в кариерата му досега, Рикардо разкри: „Да осигуря дом за родителите ми. Живеехме под наем, но когато играех за Рома, успях да купя красива къща за тях. Да ги видя спокойни, сигурни и щастливи е безценно.“

Джонатан Роджърс, Arsenal.com, превод на в-к Тема спорт