Никой не очакваше нещо специално от Италия на Евро 2024 и логично адзурите се прибраха у дома още на 1/8-финалите. Но докато те не предложиха нещо вълнуващо като колектив, появата на един млад защитник гарантира, че те ще останат в разговорите и след края на турнира в Германия. Само 6 дни след дебюта си при мъжете Лучано Спалети пусна като титуляр Рикардо Калафиори в откриващия двубой срещу Албания и след края му всички говореха за него. Със своята прическа в стил Паоло Малдини 22-годишният бранител не показа никакви признаци на нервност и помогна за успеха с 2:1. Това даде тон за едно страхотно европейско първенство на лично ниво, а мечтата на защитника вече е факт, тъй като от новия сезон той ще играе във Висшата лига и ще защитава цветовете на Арсенал.

Младокът имаше нетрадиционен маршрут до върха. През октомври 2018-а, когато Калафиори градеше репутация на една от най-ярките перспективи на италианския футбол, той получи контузия в коляното, която постави кариерата му под въпрос. Калафиори разкри психическия удар, нанесен от травмата в решаващ етап от неговото развитие: „Контузията определено беше най-трудното нещо, с което се сблъсках. Коляното ми беше три пъти по-голямо от другото, имах треска и се чувствах несигурен“. След болезнен период на рехабилитация Рикардо се завърна и дебютира за първия отбор при Пауло Фонсека през декември 2020-а. Кариерата му в Рома обаче на практика беше прекратена с пристигането на Жозе Моуриньо за началото на сезон 2021/22. Той рядко играеше и бе изпратен под наем в Дженоа през януари. През лятото Калафиори смело взе решението да напусне вълците и подписа с Базел. Там той получи шанс за изява – нещо, за което жадуваше. Швейцарският гранд разочарова и финишира на пето място в Суперлигата, но пък стигна 1/2-финал в Лигата на конференциите. И Болоня веднага реши да върне Калафиори в Серия А през лятото на 2023-а.

Още в началото треньорът Тиаго Мота очерта ясен план за бранителя. Той до този момент беше използван основно като ляв бек, но младият специалист го премести в сърцето на защитата, а това отключи пълния му потенциал. „Всичко започна от свободата, която ми даде треньорът. Мота веднага ме прецени като централен бранител. Научих толкова много от него. Неговата философия е, че трябва да атакуващ пространството, да играеш без страх и да изразяваш себе си“, каза наскоро Калафиори.

Редица топклубове от Европа се наредиха на опашката за него, но в крайна сметка Арсенал спечели битката. На пръв поглед изглежда странно, че топчиите избраха да подсилят защитата като приоритет това лято. През миналата кампания във Висшата лига те имаха най-добрата отбрана, а Уилям Салиба и Габриел Магаляес сформираха стабилно партньорство в сърцето на защитата. Ясно е обаче, че е необходима по-голяма дълбочина, ако топчиите най-накрая искат да победят Манчестър Сити в битката за титлата.

Но Калафиори не трябва да се разглежда като второстепенна опция. Не е изключено дори да успее да измести Габриел като ляв централен бранител, ако започне силно. Нека не забравяме, че Артета изостави бразилеца в началото на миналия сезон, въпреки че формата му през последните 9 месеца коренно се промени. Но Рикардо най-вероятно ще действа на проблемната позиция на ляв бек. Миналата кампания Томиясу, Кивиор и Зинченко играха в тази зона, след като Юриен Тимбер се контузи още в първия кръг. Те обаче тотално разочароваха, докато от другата страна Бен Уайт бе перфектен.

И най-вероятно Артета взе Калафиори, за да оправи тази главоблъсканица през новия сезон. През последните няколко кампании мениджърът на Арсенал все повече се влюбва в традиционни централни бранители, играещи по фланговете на неговата защита. Уайт беше неговото морско свинче за тази теория, а след него Томияуси и Кивиор претърпяха подобни трансформации.

И така, ще може ли Калафиори да отговори на сложните изисквания на Артета като ляв бек? Физически изглежда, че да. Висок е близо 190 см и доминира във въздуха, след като само четирима играчи в Серия А спечелиха по-висок процент от въздушните си дуели през миналия сезон. Той също така е активен защитник, харесва физическия контакт и не се страхува да гони до дупка, докато не си върне топката. Да преминеш покрай него обикновено е изключително трудна задача, а освен това умело владее коженото кълбо. В допълнение Рикардо обича да се включва в предни позиции, той е солиден и ефектен подавач.

Въпреки това Калафиори не е завършен продукт. Има въпросителни относно това дали е достатъчно бърз за ляв бек във Висшата лига. Освен това италианският национал има склонност да насилва нещата при притежание, което понякога води до грешни пасове. Точно това казваше и неговият треньор в Базел Хайко Фогел: „В някои ситуации трябва да бъде по-търпелив. Неговият манталитет на победител е страхотен, но често е твърде нетърпелив в дадени ситуации. Така рискува да загуби топката, но това е въпрос на опит. А той идва с годините“.

Въпреки това Калафиори е талант от най-висока класа и няма по-добро място от Арсенал, където може да реализира своя потенциал. Артета има особено умение да превръща централните защитници в невероятни бекове, а играта с мегаталантливия отбор на топчиите ще ускори процеса. Ако всичко върви по план, артилеристите може би току-що намериха последното парче от защитния си пъзел.

Мат О‘КОНЪР, Goal.com, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС