Когато Арсенал падна от Дарби Каунти и направи равен на "Хайбъри" с Уимбълдън, всичко беше приключено. Сезон 1988/89 придоби сив отенък за феновете на "артилерията", а цялата година на страхотни мачове за тима с Тони Адамс в отбрана и Алан Смит в атака изглеждаше опропастена.

Ливърпул бе с три точки напред плюс четири гола по-добра голова разлика, а оставаше само един мач. Но пък какъв: Ливърпул - Арсенал на "Анфийлд".

И без да си учител по математика или счетоводител, сметките бяха лесни. Победа с два гола разлика на гостите ги правеше шампиони. Въпреки издънките срещу Дарби и Уимбълдън.

0:1 Смит, 0:2 Томас в добавеното време. Класика. Чудо. Най-великият и неповторим сценарий на завършване на първенството в Англия. Вероятно до гола на Агуеро преди 12 години, разбира се. Тогава, както и през 1989-а, титлата се реши по голова разлика.

Сега сме в края на нов епос, който Висшата лига продуцира. Не два, а цели три отбора бяха замесени доскоро в битката за трофея. Куриозно, два от тях пак бяха Арсенал и Ливърпул, като през 89-а. Третият - Сити! Като през 2012-а.

Мърсисайдци отпаднаха от уравнението след кошмарния април, а Арсенал хем е на шофьорското място, хем не е. Води с точка, но е и с мач повече от Сити, който във вторник играе отложен мач с Тотнъм.

Ясно е, че Арсенал ще е в играта до последния кръг, а и головата му разлика е по-добра с три попадения спрямо четата на Пеп.

Но пак отваряме скобата, че Сити има отложен мач с Тотнъм, а в последния кръг приема Уест Хем, на който в последните два двубоя вкара по три.

Вариантите са много, но си представете "хикс" на "Тотнъм Стейдиъм" във вторник вечерта. Това ще означава, че головите баланси стават ръководен фактор. И ни връщат към онази 1989-а и Майкъл Томас, станал символ на това да измъкнеш титлата по голова разлика, с последния удар.

Тези плюс три гола, които тимът на Артета има като предимство пред този на Пеп, все още може да са решаващи.

Най-вероятно обаче, ако се стигне до решаване на титла с голова разлика, Арсенал ще повтори 1989-а. Въпросът е дали ще успее да докара нещата дотам? И по-точно ще допусне ли Сити да се стигне дотам? А ако стане - ето в такива моменти ти е нужен Майкъл Томас и едно рамо от вечния враг. Ако "шпорите" спечелят във вторник, то преди финалния рунд Артета и момчетата му ще държат съдбата в ръцете си.

Материал на webcafe.bg