Арсенал продължава да е основен фаворит за титлата във Висшата лига този сезон, но след равенството с Челси отново се видя, че Микел Артета не разполага с толкова дълбока резервна скамейка, колкото се е надявал, че има. Емил Смит Роу бавно и сигурно се превръща в един от провалените таланти на английския футбол и изглежда, че дните му на „Емиратс“ са към своя край. От Football Transfers дори вече му намериха заместник в лицето на 22-годишния датчанин - Мат О'Райли.

Централният полузащитник на Селтик прави страхотен сезон до момента, като вече има 6 гола и 3 асистенции в 12 мача за „келтите“ във всички турнири. Съдбата му обаче също е доста противоречива, защото през лятото на 2020 г. бе освободен от редиците на Фулъм и прекара половин година в търсене на нов отбор, докато МК Донс не го приюти по английските дивизии. През януари 2022 г. получава оферта, за да се присъедини към шотландския гранд срещу €1,8 млн., но сега демонстрира качества, които малцина са подозирали, че притежава.

Микел Артета междувременно доказа вече многократно, че е огромен почитател на поливалентни състезатели, които са готови да се борят за мястото си под слънцето. Такива са примерите с Токихиро Томиясу, Леандро Тросар и Фабио Виейра, тъй като те не са със статута на титуляри, но винаги дават най-доброто от себе си, когато им се гласува доверие.

Смит Роу обаче съвсем не е такъв играч. Като изключим сезон 2021/22, офанзивният полузащитник на практика е най-ненадежното звено, защото или лекува контузии, или не намира начина как би могъл да е полезен на отбора си.

Няма да е изненада, ако още през януари Арсенал прати юношата си някъде под наем за един последен път и на негово място плати не повече от €10 млн. за О'Райли и той вземе, че даде нужната широчина в състава за финалния щурм за титлата.