Арсенал тази година изглежда е готов, за да се пребори най-накрая с Манчестър Сити за шампионската титла във Висшата лига, но завръщането в Шампионската лига подсказа на Микел Артета, че изобилието от талант в отбора му все още не е достатъчно, за да е конкурентен на всички нива. Затова не е изненада информацията от Фабрицио Романо, че той не се е отказал от привличането на бразилския национал от Астън Вила - Дъглас Луиз.

25-годишната звезда на „виланите“ се утвърди, като един от най-класните централни полузащитници в Англия, откакто „гражданите“ допуснаха тази грешка да го продадат през 2019 г. срещу скромните за днешните стандарти €16,8 млн. Той вече навъртя над 160 мача за отбора на Унай Емери и макар да е по-скоро дефанзивно ориентиран плеймейкър головете и асистенциите не са му чужди.

Артета междувременно събра на едно място фигури от ранга на Деклан Райс, Томас Партей, Жоржиньо, Мартин Йодегор и Кай Хаверц. На пръв поглед това е една перфектна халфова линия, подкрепена още от младите Емил Смит Роу и Фабио Виейра, както и от опитния Мохамед Елнени. С подобни играчи съвсем спокойно може да се атакува успех на един или два фронта, но, ако „топчиите“ искат да спечелят първата в историята си титла от Шампионската лига, ще им трябва още по-широка резервна скамейка с доказани играчи.

Дъглас Луиз със сигурност би допринесъл за конкуренцията на „Емиратс“. Той дори бе спряган за трансфер още преди година, но по една или друга причина преговорите пропаднаха, а през лятото бяха платени €116,6 млн. на Уест Хям за Райс.