Мачът на годината в Англия предстои, а мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола призова феновете да вдигнат много повече шум от обичайното в директния сблъсък за титлата с Арсенал на стадион „Етихад” (утре от 22 часа). Лидерът в класирането направи три поредни равенства и позволи на Сити да се приближи на пет точки, като играчите в небесносиньо имат и два мача по-малко.

„В сряда ни предстои истински финал срещу отбор, който е най-добрият в Англия и е с пет точки пред нас – респектиран е цитираният от Тема спорт Гуардиола. – С начина, по който играят, знам, че е много трудно да им се противодейства, въпреки че завършиха наравно в последните 3 мача. Това е важен сблъсък за нас. Надяваме се, че цял Манчестър ще бъде син и хората ще могат да дойдат да ни подкрепят. При победа всичко ще бъде в нашите ръце. Висшата лига е 11 месеца работа, работа, работа. Затова ние искаме да се възползваме от тази възможност. Не можем да го направим сами. Надяваме се, че целият „Етихад” ще бъде пълен 3 часа преди мача. Имаме нужда феновете да вдигат невероятен шум от първата минута. Играчите са уморени. Родри дори каза, че е съсипан”, каза още мениджърът на Сити, визирайки ротациите, които бе направил в сблъсъка с Шефилд Ю за Купата на ФА.

Относно феновете на манчестърци, Гуардиола в миналото си позволяваше да ги критикува, че не дават достатъчно подкрепа на отбора. След обрата с 4:2 срещу Тотнъм през януари каталунецът дори отбеляза, че привържениците са мълчали 45 минути.

Традицията в сблъсъка е изцяло в полза на домакините. Арсенал не е побеждавал гражданите за първенство от декември 2015 г. Откакто напусна Сити и премина в Арсенал, мениджърът на топчиите Микел Артета е загубил всичките 6 мача във ВЛ срещу бившите си работодатели. На своя „Етихад” Ман Сити няма поражение от лондончани от януари 2015 г., а в шестте домакинства срещу този съперник под ръководството на Гуардиола головата разлика е брутална – 17:3. Общо Арсенал е в серия от 11 поредни загуби от Ман Сити за първенство, а сега моментът за промяна на тенденцията не изглежда особено подходящ. „Когато става въпрос за разпадащи се предизвикателства, никой отбор не се е взривявал по-често от Арсенал в ерата на ВЛ”, пише сайтът Theanalyst.com. Склонността към спъване беше очевидна и в края на миналия сезон, когато Арсенал изпусна квотата за ШЛ.

В други кампании Арсенал дори имаше шансове да спечели титлата, но натискаше бутона за самоунищожение в ключови моменти. В първите 18 кръга играчите на Арсенал бяха допуснали 14 гола, а в следващите 14 инкасираха цели 20. Сухите мрежи в двата периода също паднаха от 9 на 3, което води до заключението, че влошаването на представянето в защита е причината Арсенал да загуби голяма част от аванса си на върха.

През 2002/03 тимът на Венгер стига до началото на март с 8 точки пред Манчестър Ю, но титлата е загубена след серия от 7 мача, в които записва само 2 победи, 3 равенства и 2 загуби. Кулминацията настъпва след пропилени 2 гола аванс срещу опашкаря Болтън, както и домакинска загуба с 2:3 от Лийдс. През 2007/08 отново топчиите не успяват да издържат на напрежението. След 26 кръга те водят с 5 пункта на Юнайтед и 8 на Челси, но преживяват огромна криза със само 1 победа в 8 кръга, която им коства първото място. В следващите години през 2010/11, 2013/14 и 2015/16 отборът пак влиза в играта за първото място, но се срива през пролетта. Дали тази година историята ще се повтори, или феновете на топчиите най-накрая ще дочакат своя звезден миг?

Снимка: БГНЕС