Стане ли въпрос за футболни фенове, ние в България се сещаме за хора с бръснати глави, озверели погледи и криминални прояви. В последните години "запалянко" се превърна в мръсна дума заради всякакви изцепки на организираните агитки. У нас обаче има и друга порода фенове, такива, които живеят за уикенда, когато играе любимият им отбор. Те са запалянковци на Арсенал и се гордеят, че имат най-големия фенклуб на чуждестранен отбор у нас. "7 дни спорт" се срещна с председателя на Фенклуба на ФК Арсенал Лондон в България Станислав Иванов, който разказа как функционира такава голяма организация.

"За всички нас идването на Арсенал в България е сбъдната детска мечта. С колкото и хора да си говоря от фенклуба, всички са много ентусиазирани и нямат търпение да дойде двубоят", споделя Станислав.

Като всеки човек от българския фенклуб на Топчиите Стани има своя работа и свой живот, но извън ежедневието всичко е свързано с Арсенал. "Фенклубът в България е основан през 2004 г. Още от началото всичко беше много сериозно. Няколко български привърженици на Арсенал, обединени от любовта си към отбора, започнахме да пишем писма до Арсенал с молба от Лондон да разрешат учредяването на фенклуб в България. След получаването на одобрението през лятото на 2004 г. се роди официалният фенклуб на ФК Арсенал Лондон в България.

Сега освен централния клон в София имаме още 9 в цялата страна (Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Плевен, Добрич и В. Търново) и над 500 редовни членове", разказва председателят. Феновете са като едно голямо семейство - гледат мачове, коментират всичко, което се случва в клуба. В ерата на социалните мрежи нещата са далеч по-лесни и информацията се набавя буквално за минути. В началото обаче всичко започва от един старомоден интернет форум.

В него всеки пише, споделя мнението си около мачове, трансферите и играчите, раждат се дори много спорове, че и караници. "Макар и да членуват много хора, организацията ни е добра. Всяка година провеждаме общо събрание, на което се избират председател и управителен съвет. Тази година УС наброява вече 7 души, като всеки от тях има конкретни задачи. УС взима решения за всички проекти, които ще се случват през годината, а ролята на председателя е да следи за изпълнението на дейностите и да контролира как се изразходват средствата. Всеки от клоновете ни в страната (общо 10) има свой представител, който се грижи за нуждите на членовете в съответния клон."

Българският фенклуб на Арсенал е сред 15-те най-мощни в света. Съвсем скоро той получи статус + от Лондон, който му дава най-различни предимства пред другите. "Можем да кандидатстваме за билети за всеки мач на "Емирейтс", както и за тези в Европа. Арсенал има специален отдел, който се грижи за всички клубове на привържениците, които са над 150 в целия свят. Оттам получаваме цялата информация за билети и всички съпътстващи мероприятия", пояснява председателят на фенклуба Станислав Иванов.

Освен че ползва всякакви предимства, българският фенклуб на Арсенал е сред тези, които са представени на всеки мач в Лондон. На "Емирейтс" има специален банер, който стои закачен на легендарната северна трибуна North Bank. Такава привилегия не се полага на всеки фенклуб на Топчиите по света, като това отново е благодарение на заслугите през годините. Иначе доста от момчетата и момичетата, които членуват във фенклуба, живеят в Лондон и посещават всички домакински мачове на отбора.

Днес огромна група български фенове ще вика за Арсенал, а не за Лудогорец. За всички тези, които ще дойдат в червено и бяло, клубът от Лондон е много повече от любим отбор - той е любов и начин на живот. Много от тях са организирали така ежедневието си, че да имат повече време за Топчиите, за мачовете им и всичко, което се случва около "червено-белите" от Лондон.