Матьо Фламини се превърна в неочакван герой за Арсенал и с два негови гола Артилеристите  елиминираха с 2:1 местния съперник Тотнъм в мач от 3-ия кръг на турнира за купата на Лигата.

Французинът откри резултата в средата на първото полувреме, правейки добавка отблизо след силен удар от дистанция на Алекс Окслейд-Чембърлейн.

През второто полувреме Тотнъм изравни резултата след като Калъм Чеймбърс си отбеляза автогол. Малко след това обаче отново Фламини блесна със страхотен удар от въздуха, дошъл след нескопосана изява на Федерико Фацио.

Така тимът на Арсен Венгер прекъсна лошата серия, в която бе навлязъл след загубите от Динамо Загреб и Челси. В следващия кръг Арсенал отново ще гостува, този път на Шефийлд Уендзди.

Очаквано мениджърите и на двата отбора Маурисио Почетино и Арсен Венгер бяха направили поредица смени в съставите си, които играха през уикенда. Аржентинецът извърши 8 промени, докато французинът бе пуснал цели 10 различни играчи. 

Първото опасно положение в мача бе в полза на Арсенал. Тогава след центриране на Окслейд-Чембърлейн Жиру не успя да засече добре топката, тя отскочи и дойде към Джоел Кембъл, но той не можа да засече точно с глава.

В 26-та минута Арсенал откри резултата. Чембърлейн се пребори за спорна топка пред наказателното поле и стреля силно, Мишел Ворм успя само да избие топката, но пръв до нея притича Фламини и отблизо опъна мрежата.

След гола Тотнъм се активизира, като най-деен бе Дани Роуз. В рамките на две минути той на два пъти проби опасно, като при втората ситуация малко не му достигна да преодолее Давид Оспина.

За Арсенал Окслейд-Чембърлейн бе в основата на повечето интересни неща и в 38-та минута стреля силно покрай вратата.

В края на полувремето Хари Кейн на два пъти имаше възможности. Първо той получи точно центриране във вратарското поле, спря топката на гърди, но след това не успя да стреля и бе неутрализиран. След това нападателят нанесе силен диагонален удар и топката профуча покрай гредата.

И след почивката Шпорите бяха по-активният отбор. В самото начало Ериксен нанесе опасен удар, Оспина отклони с върха на пръстите си и топката се удари в страничната греда. При ситуацията Кейн добави топката в мрежата, но голът бе отменен заради засада.

В 55-та минута обаче домакините заслужено изравниха. Шадли получи топката отляво в наказателното поле и опита прострелно центриране. То не изглеждаше опасно, тъй като Кейн бе покрит от няколко играчи на Арсенал, но в опита си да изчисти Чеймбърс засече в собствената си мрежа.

Десет минути по-късно Тотнъм можеше да стигне и до пълен обрат. След центриране от корнер Кейн засече акробатично с ножичен удар, Оспина се оказа безпомощен, но Киерън Гибс изби с глава от голлинията.

Натискът на Спърс обаче намаля и след средата на второто полувреме Арсенал стана по-опасният отбор. Влезлият като резерва Алексис Санчес се озова на отлична позиция в наказателното поле, но диагоналният му удар бе прекалено слаб, за да преодолее Ворм. След това и Оливие Жиру имаше добра възможност за гол, а две минути по-късно съдията можеше да отсъди дузпа за нарушение срещу Алексис при едно центриране.

Това обаче се оказа без значение, защото в 77-та минута Фламини донесе успеха на Арсенал. Федерико Фацио изчисти много нескопосано една топка и практически прати параболично топката в напълно опразнена зона пред наказателното поле. Там връхлетя Фламини и с мощен удар от воле препарира Ворм.

В оставащите минути Арсенал можеше да вкара и трети гол при няколко скоростни контраатаки. При една от тях Рамзи на два пъти пропусна да изведе Алексис, след което Чембърлейн стреля неточно.

При друга пък Уолкът отказа да комбинира с двама съотборника и стреля от границата на наказателното поле, но на сантиметри покрай гредата и в крайна сметка резултатът не се промени.