Когато става въпрос за предварително договорени трансфери, винаги съществува риск за съответния футболист - да се контузи, да излезе от форма, да изпадне в някакъв вид криза преди да премине в новия си отбор.

Поне засега обаче, случаят с Естевао Уилиан далеч не е такъв.

Бразилецът ще премине в Челси през предстоящото лято на 2025 г., а "сините" пребориха значителна конкуренция, за да си осигурят един от най-обещаващите млади таланти.

Според наличната информация, първоначалната трансферна сума е 34 млн. евро плюс още 23 млн. под формата на бонуси. Предвид заложбите на играча, такава инвестиция е повече от логична.

Естевао Уилиан Алмейда де Оливейра Гонсалвеш още няма навършени 18 години (ще ги навърши през април), но прави фурор в родината си през сезон 2024. Надарен с фамозен дрибъл, поглед върху играта и голмайсторски нюх, той вече пише история в Палмейрас и може да подобри още рекорди.

"Най-голямата ми мечта е да стана най-добрият футболист в света. Един ден ще стана сред най-добрите. Но не мога да обещая и да се заричам, че ще го постигна в рамките на няколко години. Ще дойде естествено", каза Естевао този месец.

С какво толкова впечатлява той и защо привличането му изглежда такъв огромен удар от страна на Челси?

Талантът попадна в световните заглавия покрай сделката с лондончани и кариерата му вече се следи под лупа. Миналата седмица той се превърна в най-продуктивния играч под 18 г. в бразилското първенство за този век - рекорд, който преди се държеше от Неймар.

Естевао Уилиан допринесе с гол и асистенция за победата с 5:3 над Жувентуде и така вече е участвал пряко в 18 шампионатни гола този сезон.

Неймар беше постигнал 16 със Сантос през 2009 г., а няколко години по-късно направи големия си трансфер в Барселона.

Сега бразилската звезда не пропусна да поздрави своето протеже в социалните мрежи за подобряването на постижението и му пожела да продължи да лети.

А Естевао определено лети напоследък и статистиката показва, че се намира в най-добрата си форма до момента.

Тийнейджърът натрупа 9 гола+асистенции в последните си 6 мача, макар че му се наложи да лекува контузия през септември.

Сезонът в бразилската Серия "А" се играе от април до декември, така че до края му остават само осем кръга - а в момента Естевао дели второто място при голмайсторите с ветерана Хълк (да, същия онзи Хълк) и сред десетте му попадения имаше някои наистина красиви изпълнения.

Водещ реализатор с 11 гола е Педро от Фламенго, но той е аут до края на кампанията заради контузия в коляното.

Така че Естевао Уилиан има реален шанс да се превърне в най-младия голмайстор в историята на бразилския елит - рекорд, държан за момента от Кеирисон, който беше на 19, когато стана голмайстор с Коритиба.

Логично, в Бразилия не липсва ентусиазъм около изгряващата звезда, но с това и очакванията се покачват.

"Естевао е най-добрият играч, излязъл от бразилския футбол след Неймар. Гледаш го и го обикваш", категоричен е директорът на академията на Палмейрас Жоао Пауло Сампайо.

Младокът вече дебютира и за националния отбор, след като беше повикан за септемврийските световни квалификации срещу Еквадор и Парагвай.

Естевао се появи в игра за последния половин час срещу Еквадор и се представи концентрирано, имаше 100-процентова успеваемост при 12-те си подавания и помогна за победата с 1:0.

Няколко дни по-късно влезе от пейката и в последните минути при загубата от Парагвай. Тепърва крилото ще защитава мястото си в "селесао", но е повече от добър знак, че адаптацията му започва още отсега.

Забележително е също, че футболистът заляга над уроците и държи да учи, независимо от изгледите за голяма спортна кариера.

"Училището окупира остатъка от деня ми, не е лесно. Има някои трудни предмети, физиката е най-трудна. Тежко ми е да запомня формулите и как да решавам задачите", призна наскоро Естевао.

Той се зарече да продължи да учи и когато се премести в Лондон - макар че ще премине на изцяло онлайн обучение.

Привидно играчът не впечатлява физически със своите 176 см, но очевидно работи доста във фитнеса и става все по-жилав на терена.

Наскоро набра популярност епизод от мача с Жувентуде, при който той бива повален, но отказва да спре да играе, изправя се и продължава дрибъла си, преди срещу него да бъде извършено второ нарушение на границата на пеналта.

Физическите предизвикателства пред него ще се увеличат доста във Висшата лига, така че за феновете на Челси е обнадеждаващо да виждат такива видеа с Естевао.

Засега информацията е, че Челси не смята да го преотстъпва през следващия сезон и ще му даде възможност да се наложи в отбора, въпреки че мениджърът Енцо Мареска има доста опции в предни позиции.

За 18-годишен талант, който не е играл в Европа, Премиър лийг ще бъде огромен скок, но Уилиан вече е дал достатъчно индикации, че е способен да се утвърди.

Основната му позиция е по дясното крило, откъдето той дриблира със силния си ляв крак. Може обаче да играе и като №10, а според агента му Андре Къри, Челси възнамерява да го налага именно на поста атакуващ халф.

"За нас това е важно, защото той може да се развие още повече, когато играе на по-централна позиция", каза Къри.

Естевао вече е установил контакт и със звездата на Челси Коул Палмър, след като заимства неговия начин за празнуване на гол.

"Той ми каза, че съм звезда, а аз казах същото за него. Обеща ми да направим страхотни неща заедно в Челси", похвали се Естевао.

Талантът обаче има пред себе си и примери на хора като Кевин Де Бройне и Мохамед Салах, които изкараха разочароващи престои на "Стамфорд Бридж" в младите си години, въпреки невероятните си качества.

"Това не ме притеснява, защото всеки случай е различен. Не знам какъв е бил контекстът при тях, но знам, че ще трябва да намеря своето собствено място и да полагам максимални усилия всеки ден", подчерта Естевао Уилиан.

"Избрах Челси заради техния план не само за мен, но и за семейството ми. Много ми хареса. Този клуб повярва в мен и ми се довери, надявам се да мога да се отплатя".

Като национал и един от водещите голмайстори в бразилския елит, от него ще се очаква все повече - но тепърва ще разберем дали притежава необходимото, за да се превърне в играч от световна класа.

Не е тайна, че Бразилия се нуждае от нови суперзвезди, а прякорът Месиньо и сравненията с Лео Меси и Неймар поставят под още по-голямо напрежение Естевао.

Качествата му обаче са налице и поне засега целият ентусиазъм около него изглежда оправдан.

Материал на Goal.com, превод на Webcafe

Снимка: БГНЕС