Мениджърът на английския Челси Енцо Мареска заяви, че една евентуална стачка на футболистите заради все по-натоварения календар в страните и на международно ниво "може да бъде добра идея". Според него, те играят твърде много мачове и не се прави достатъчно, за да бъдат защитени.

В същата седмица, в която Родри от Манчестър Сити предложи на колегите си да стачкуват в отговор на претовареността от мачове и липсата на консултации от страна на ръководните органи със самите изпълнители на терена, италианският специалист Мареска заяви, че отказът от игра "може да бъде идея". Той добави, че играчите биха имали право да предприемат действия срещу броя на мачовете, които са принудени да играят, без никой да ги пита.

Челси и Манчестър Сити трябва да участват в първото Световно клубно първенство на ФИФА в САЩ през следващото лято, което допълнително ще ограничи времето между сезоните след Евро 2024 и преди Световното първенство през 2026-а година.

Запитан дали смята, че в актуалния футболен календар има твърде много мачове, той отговори: "Да, без никакво съмнение. От гледна точка на календара, срещите за клубове като нашия са прекалено много. Не смятам, че защитаваме състезателите на общо основание. Просто казваме какво мислим и за мене лично такова количество е погрешно. Единствените, които могат да направят нещо, са самите играчи. Защото то ги касае пряко. Някои от тях казаха, че могат да стачкуват. Мисля, че това може да е идея за тях".

След това темата на пресконференцията мина към съботното гостуване на Уест Хям във Висшата лига, като започна с това, че капитанът Рийс Джеймс е контузен и със сигурност няма да играе. 24-годишният футболист все още не се е появил на терена през този сезон. Мало Густо, който би трябвало да бъде негов заместник, също няма да вземе участие.

Ситуацията с Джеймс е продължение на серията от изключително разочароващия период за английския национал през последните два сезона, сериозно нарушен от контузии.

За възстановяването му треньорът каза: "Факт е, че се забави малко. Най-важното е един контузен футболист да се върне на терена на 100 процента готов. За съжаление, ние не знаем кога ще бъде неговото завръщане. По отношението на старите травми, винаги се надяваме те да отшумят или лекарите да се справят във времето".

Челси е един от отборите с най-големи състави като численост, но Мареска е безмилостен в избора на стартов състав. Той даде за пример Кристофър Нкунку, който вкара победния гол срещу Борнемут, но в три мача е трябвало да се задоволи с ролята на резерва.

"Кристофър е футболист, който можем да ползваме на повече от една позиция. Също така искам да кажа, че не само той, но и другите ни футболисти са универсални. И се надявам, че те ще го докажат в течение на първенството", обясни още италианският специалист.