Челси разследва видео, публикувано от футболиста им Енцо Фернандес в социалните мрежи, което според Френската футболна федерация е расистко.

Фернандес и някои от съотборниците му в Аржентина скандираха обидна песен за френския тим в лайв видео в Инстаграм, публикувано на акаунта му, след победата над Колумбия във финала на Копа Америка.

Уесли Фофана, който е съотборник на Фернандес в Челси, публикува отново видеото в Х, преди позната като Туитър, с думите: „Футболът през 2024: необуздан расизъм“.

Фернандес по-късно се извини за това, че е публикувал видеото, както и за обидите, които може да е предизвикало неговото съдържание. „Песента съдържа много обиден език и няма абсолютно никакво извинение за тези думи. Стоя твърдо срещу дискриминацията във всички форми и се извинявам за това, че се повлиях от емоциите след спечелването на Копа Америка. Това видео, този момент, тези думи, не отразяват вярванията ми или моя характер. Наистина съжалявам“, написа Фернандес в Инстаграм.

Френската футболна федерация (ФФФ) заяви по-рано, че ще подаде жалба в съда за „расистки и дискриминационни коментари“, направени от играчите от Аржентина. В изявление, ФФФ каза, че президентът й Филип Диало ще поиска от шефа на ФИФА Джани Инфантино и колегата си начело на Аржентинската федерация Клаудио Фабиан Тапия да отговорят за коментарите.

Аржентина надви Франция с дузпи във финала на Световното първенство в Катар през 2022 – мач, в който някои привърженици на аржентинците бяха чути да пеят дискриминационни песни.